1515

Fem historiska höjdare i världsutställningen

2020 invigs nästa världsutställning – den här gången i Dubai. Nästan 170 år sedan den första utställningen fortsätter regeringar världen över betala ordentligt för att få delta.  

Eiffeltornet som var tänkt som ett tillfälligt bygge till världsutställningen 100 år efter den franska revolutionen, finns kvar och lockar besökare från hela världen.
Eiffeltornet som var tänkt som ett tillfälligt bygge till världsutställningen 100 år efter den franska revolutionen, finns kvar och lockar besökare från hela världen.Foto:TT
Karl-Erik Norrman, generalsekreterare i europeiska kulturparlamentet.
Karl-Erik Norrman, generalsekreterare i europeiska kulturparlamentet.Foto:-

Evenemanget har ägt rum på olika platser runt om i världen sedan den första världsutställningen hölls i London 1851. Premiärarrangemanget blev en succé och satte konceptet med världsutställningar i rullning. 

Londonutställningen sammanföll med industrialismens genombrott och blev en stor manifestation för att visa upp för andra länder hur långt man kommit i utvecklingen. 

26 länder deltog i den storartade utställningen och 6 miljoner personer reste för att besöka evenemanget, som var så populärt att det hela gick med vinst – något som inte händer dagens världsutställningar, menar Karl-Erik Norrman, generalsekreterare i europeiska kulturparlamentet. Han var även generalkommissarie för Sveriges deltagande i världsutställningen i spanska Sevilla 1992. 

”Dessa utställningar går inte med vinst, utan både arrangören och de länder som deltar ser det i stället som en långsiktig investering”, säger Karl-Erik Norrman. Han tillägger att det behövs en budget på minst 100 miljoner kronor för att ”göra ett vettigt deltagande i en sådan stor utställning.”

Tidigare arrangerades utställningarna i samband med jubileum eller för att värdnationen ville visa upp sig. Det tog slut då BIE, Bureau of International Expositions, en mellanstatlig organisation med ansvar för övervakning och reglering av världsutställningar, beslutade att utställningarna ska hållas vart femte år från och med år 2000. 

Länder som medverkar vill visa inom vilka områden de utvecklas, dela med sig av sin kultur, sina värderingar och innovationer.”

Organisationen beslutade även att för att klassas som en universell världsutställning ska varje medverkande land bygga en egen monter. Om det kravet inte finns på en världsutställning är det istället en så kallad teknisk utställning. Utställningen i Stockholm 1897, som Djurgårdsbron byggdes till, kan betraktas som en sådan, enligt Karl-Erik Norrman.

I dag är världsutställningar, så kallade World expo, ett sätt för länder att visa upp sin kultur, bidra till handel och verkar som mötesplats. Inte minst är det populärt för turister från hela världen.  

Världsutställningarna är också ett Mecka för arkitektur i och med att varje land som deltar bygger upp en representativ paviljong. 

”Jag tror att den viktigaste rollen för världsutställningar ligger på det kulturdiplomatiska planet. Länder som medverkar vill visa inom vilka områden de utvecklas, dela med sig av sin kultur, sina värderingar och innovationer och visa att de sträcker ut en hand till andra länder”, säger Karl-Erik Norrman. 

För Sveriges del har världsutställningarna varit nyttiga, fortsätter han. 

”De senaste världsutställningarna har regeringen utnyttjat den svenska paviljongen som en mötesplats mellan svenska företag och antingen lokala företag eller andra företag som deltar”, säger Karl-Erik Norrman. 

”När det gäller kulturdiplomati har man hävdat Sverige som ett kulturland, som ett land med goda värderingar och med ett bra system. Dessutom har det svenska köket fått sig ett uppsving utomlands genom att Sverige har haft en restaurang i sin paviljong”, fortsätter han. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?