Fem fixade brexit – här är profilerna i sagan

Fem fixade brexit – och fem andra höll nästan på att fälla alltihop. Här är profilerna i sagan om brexit.

 

Foto:Alberto Pezzali

Boris Johnson
Storbritanniens senaste premiärminister såg ett tag ut att bli sitt lands mest kortsittande, men lyckades till sist både förhandla fram ett nytt utträdesavtal med EU och få det godkänt av parlamentet. Brexit kommer alltid att vara Boris bedrift – på gott och ont.

Foto:Jasper Juinen

David Cameron
Försvann med svansen mellan benen efter folkomröstningen 2016 och har kritiserats hårt för en alldeles för oförberedd kampanj. Samtidigt var det ändå Cameron som lade grunden för allt, när han gav folket rätt att avgöra frågan.

Foto:Jean Francois Badias

Nigel Farage
EU-parlamentets välartikulerade ärkebrexitör var länge utskrattad på hemmaplan, men träffade helt rätt i opinionen. Segern i EU-valet med Ukip 2014 visade vad som skulle komma. Och upprepningen med Brexitpartiet 2019 bevisade att EU-motståndet fortfarande fanns kvar.

Foto:Kirsty Wigglesworth

Jeremy Corbyn
Sällan har en oppositionsledare haft så utskällda regeringar att tampas mot – utan att kunna utnyttja det till sin fördel. Corbyn vågade aldrig riktigt välja sida om brexit och bäddade sedan för utträdet genom att gå med på ett nyval. Och göra fiasko.

Foto:Damien Eagers

Leo Varadkar
Ett möte utanför Liverpool den 10 oktober 2019 mellan Irlands och Storbritanniens premiärministrar öppnade upp för det nya utträdesavtal som till sist alla kunde godkänna. Irländaren Varadkar gav Boris Johnson det halmstrå som behövdes för brexit.

Foto:Alastair Grant

Theresa May
Inrikesministern som ville stanna kvar i EU blev premiärminister för att sköta utträdet. Det funkade inte alls. Brexitörernas motstånd mot May undergrävde hennes ställning så till den grad att parlamentet ett tag inte verkade kunna fatta några beslut över huvud taget.

Foto:Frank Augstein

John Bercow
Underhusets ursprungligen konservative talman stred för alla sidors rätt att göra sig hörda. Han öppnade för omröstningar som gång på gång sänkte regeringen och blev samtidigt en kultfigur med sina rop på ”order!”.

Foto:PM

Arlene Foster
Trots bara tio mandat i underhuset fick de nordirländska ärkeunionisterna i DUP en avgörande roll som stödparti till regeringen. Fosters envisa nej till specialregler för Nordirland gjorde det länge omöjligt för regeringen att hitta en lösning som alla kunde godta.

Foto:Francisco Seco

Michel Barnier
Lugnt och sakligt och med fast hand har EU:s chefsförhandlare strävat på genom diskussionerna och gjort britterna närmast gröna av avund. Det var ju EU-sidans 27 olika viljor som skulle gräla och bryta ihop – inte tvärtom.

 

Joanne Cox
Den EU-vänliga Labour-parlamentsledamoten mördades en vecka före folkomröstningen 2016 och fick många att tänka sig för en extra gång om varför och vad de skulle rösta på. Det höll nästan på att vända brexitsidans frammarsch, som slutade i knappa 52 procent mot 48.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?