1515
Annons

Fem fixade brexit – här är profilerna i sagan

Fem fixade brexit – och fem andra höll nästan på att fälla alltihop. Här är profilerna i sagan om brexit.

 

Foto:Alberto Pezzali

Boris Johnson
Storbritanniens senaste premiärminister såg ett tag ut att bli sitt lands mest kortsittande, men lyckades till sist både förhandla fram ett nytt utträdesavtal med EU och få det godkänt av parlamentet. Brexit kommer alltid att vara Boris bedrift – på gott och ont.

Foto:Jasper Juinen

David Cameron
Försvann med svansen mellan benen efter folkomröstningen 2016 och har kritiserats hårt för en alldeles för oförberedd kampanj. Samtidigt var det ändå Cameron som lade grunden för allt, när han gav folket rätt att avgöra frågan.

Foto:Jean Francois Badias

Nigel Farage
EU-parlamentets välartikulerade ärkebrexitör var länge utskrattad på hemmaplan, men träffade helt rätt i opinionen. Segern i EU-valet med Ukip 2014 visade vad som skulle komma. Och upprepningen med Brexitpartiet 2019 bevisade att EU-motståndet fortfarande fanns kvar.

Foto:Kirsty Wigglesworth

Jeremy Corbyn
Sällan har en oppositionsledare haft så utskällda regeringar att tampas mot – utan att kunna utnyttja det till sin fördel. Corbyn vågade aldrig riktigt välja sida om brexit och bäddade sedan för utträdet genom att gå med på ett nyval. Och göra fiasko.

Foto:Damien Eagers

Leo Varadkar
Ett möte utanför Liverpool den 10 oktober 2019 mellan Irlands och Storbritanniens premiärministrar öppnade upp för det nya utträdesavtal som till sist alla kunde godkänna. Irländaren Varadkar gav Boris Johnson det halmstrå som behövdes för brexit.

Foto:Alastair Grant

Theresa May
Inrikesministern som ville stanna kvar i EU blev premiärminister för att sköta utträdet. Det funkade inte alls. Brexitörernas motstånd mot May undergrävde hennes ställning så till den grad att parlamentet ett tag inte verkade kunna fatta några beslut över huvud taget.

Foto:Frank Augstein

John Bercow
Underhusets ursprungligen konservative talman stred för alla sidors rätt att göra sig hörda. Han öppnade för omröstningar som gång på gång sänkte regeringen och blev samtidigt en kultfigur med sina rop på ”order!”.

Foto:PM

Arlene Foster
Trots bara tio mandat i underhuset fick de nordirländska ärkeunionisterna i DUP en avgörande roll som stödparti till regeringen. Fosters envisa nej till specialregler för Nordirland gjorde det länge omöjligt för regeringen att hitta en lösning som alla kunde godta.

Foto:Francisco Seco

Michel Barnier
Lugnt och sakligt och med fast hand har EU:s chefsförhandlare strävat på genom diskussionerna och gjort britterna närmast gröna av avund. Det var ju EU-sidans 27 olika viljor som skulle gräla och bryta ihop – inte tvärtom.

 

Joanne Cox
Den EU-vänliga Labour-parlamentsledamoten mördades en vecka före folkomröstningen 2016 och fick många att tänka sig för en extra gång om varför och vad de skulle rösta på. Det höll nästan på att vända brexitsidans frammarsch, som slutade i knappa 52 procent mot 48.


Innehåll från NedermanAnnons

”Ren luft hindras av vanans makt i tillverkningsindustrin”

En välfungerande luftfiltreringsanläggning är kritisk för en god arbetsmiljö, optimerad produktion samt minimal energiförbrukning i tillverkningsindustrin.

Miljöteknikbolaget Nederman satsar stort på att stötta industrin att ta kontroll över luftreningen i tillverkningsindustrin med hjälp av SmartFilters.

Kunskapsbristen om vikten av en välfungerande industriell luftfiltrering är ofta boven i moderniseringsprocessen av stora industrier. Det menar Magnus Edmén, VP E&FT / Head of Sales Area EMEA på Nederman, och berättar att verksamheter inte alltid har full kontroll på deras luftfiltreringsanläggningar – även om en luftfiltreringsanläggning kan vara produktionskritisk. 

– I vissa fall är filtreringsanläggningar avgörande för tillverkningen; om den slutar fungera stannar produktionen. I andra fall kan driftstörningar leda till utsläpp av cancerogen svetsrök eller i värsta fall bidra till brand eller dammexplosion.

Automatiserade energibesparingar

SmartFilter är ett multifunktionellt luftreningsfilter som är lämpligt för industriella avfall såsom rök, damm, träspån och annat brännbart damm. Utöver att filtrera industriluften samlar de in data som ger användaren värdefull information om omedelbara och möjliga framtida underhållsbehov. I de mest avancerade smarta filtren styrs anläggningen automatiskt mot en så låg energianvändning som möjligt med hjälp av egenutvecklade algoritmer. 

Edmén anser att Internet of Things möjliggör effektiv realtidskommunikation så att verksamheter får bättre koll på sin energiförbrukning, produktions- och arbetsmiljörisker. 

– En vanlig missuppfattning är att hållbarhet och lönsamhet inte går ihop. Nya miljötekniska uppfinningar kan optimera energiförbrukning, sänka kostnader och möjliggöra en lönsam hållbarhetspolicy. 

Fara för hälsa och miljö

Magnus har arbetat med miljöteknik i över 20 år och är väl medveten om riskerna som kan komma med bristande kunskap om energikonsumtion och miljörisker inom industrin. I och med att många tillverkningsföretag tidigare saknat tillräckliga data på till exempel energikonsumtion har steget mot hållbara lösningar inte tagits. Med IOT-lösningar kan industrin ta kontroll över fabrikens luftflöden och minska faror som skadliga utsläpp kan innebära för både hälsa och miljö.

– Jag skulle säga att den största anledningen till att industrin tar så små utvecklingssteg framåt är vanans makt. Man driver sin verksamhet som man alltid har gjort i och med att det fungerar, men man tänker inte steget längre och börjar titta på fördelarna som kommer med en optimerad luftfiltrering. Det är här ny teknik kan förenkla för industrin; antingen genom att filtren själva talar om ifall det finns underhållsbehov eller att de själva optimerar sin energikonsumtion utan manuella inspel.

Läs mer här 

Mer från Nederman

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nederman och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?