Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Fem år sedan Findus nedläggning växer Foodhills ärtproduktion

Fem år efter beskedet om att Findus i Bjuv skulle lägga ner tröskas det ärter på nordvästskånska fält. Foodhills har kommit en bit på väg, men siktar högre.

”Nästa år vill vi komma upp på ungefär 15.000 ton”, säger vd Kalle Beckman.

Mikael Andersson arbetar på Foodhills odlingsavdelning.
Mikael Andersson arbetar på Foodhills odlingsavdelning.Foto:Stefan Ed

”Värmen gör att ärterna springer i från oss, de mognar för fort”, säger Mikael Andersson.

Han har kört ärttröska i 43 år och vet vad han talar om.

När beskedet om att Findus skulle lägga ner verksamheten i Bjuv kom var han på väg att åka till England för att börja arbeta där. Men Foodhills ärtodling kom i gång innan han hann ge sig av, så det blev aldrig något avbrott. 

”Vi kör på som på Findus tid och har tagit med oss det bästa därifrån”, säger Mikael Andersson, som arbetar på Foodhills odlingsavdelning.

På fälten vid Gedsholms gods utanför Ekeby är ärttröskningen i gång. Under skördetiden jobbar Foodhills säsongsanställda intensivt, många är studerande som har sommarlov.

”Vi unnar semesterfirarna att njuta av sol och värme, men utifrån vår synpunkt vore det bättre med 17-20 grader och betydligt mer regn”, säger Foodhills vd Kalle Beckman ett par dagar innan temperaturen faller.

Ärterna tröskas och körs från fälten till fabriken i Bjuv. Där går de igenom rensstationen för att sedan blancheras och frysas.

Av de frysta ärter som produceras genom Foodhills säljs bara en fjärdedel på den svenska marknaden. Som konsument kan du hitta Foodhills ärter i förpackningar med det finska varumärket Apetit. Ärterna klassas från de finaste med mest sötma, till de hårdaste. Här kommer vädret in, svalare temperatur och mer regn hade varit bra för kvaliteten.

”De finaste och mjällaste ger bäst betalt och brukar ofta säljas till Tyskland”, säger Kalle Beckman.

Foto:Stefan Ed

Foodhills står bland annat för utsäde, planering och skörd. Odlaren gör jordbearbetning, håller efter ogräs och får efter skörden betalt per kilo. 

För odlaren är ärter en gröda med fördelar, enligt Anders Karlsson, från Västra Skånes ärtodlarförening.

”Den tar upp kväve, spar gödsling och fungerar jordvårdande. Det finns en kunskap ute bland odlarna och många har hört av sig och vill odla”, säger han.

Man brukar låta det gå åtta år innan man på nytt odlar ärter på samma fält.  Men det är inte ovanligt att fält som har använts för ärtodling måste stå på vänt längre tid än så om provtagningen visar att de är angripna av ärtrotröta.  Det har drabbat vissa fält i nordvästra Skåne.

”Historiskt sett har det odlats mycket ärter runt Bjuv-Helsingborg-Landskrona”, säger Kalle Beckman. 

Den 31 mars 2016 kom beskedet om Findus nedläggning.

Paul Leteus från Västra Skånes ärtodlarförening minns när beskedet kom.

”Det var väldigt oväntat. Då hade man precis pratat om att de nya ägarna skulle ge nya möjligheter och nå nya marknader. Plötsligt kom beskedet om att de skulle lägga ner”, säger Paul Leteus.

Efter att den första chocken lagt sig började Västra Skånes ärtodlarförening tillsammans med andra initiativtagare titta på lösningar för att verksamheten skulle kunna leva vidare. Året efter nedläggningen var ärtodlingen i stiltje, trots initiativen. Ett samarbete inleddes med företaget Magnihill, men deras produktionskapacitet var betydligt mindre än Findus.

”Findus odlade ärter på 8.000 till 9.000 hektar. Året efter, 2017, odlade vi på runt 400 hektar”, säger Paul Leteus.

I dag har Foodhills kapacitet vuxit, även om man långt ifrån har produktion i samma skala som företrädaren. Företaget märker att odlarna gärna vill vara med på tåget och är måna om att satsningen på fortsatt ärtproduktion ska bli framgångsrik.

”Generellt har det varit ett stort intresse för att hjälpa oss att komma igång”, säger Kalle Beckman.   

På Foodhills pågår arbetet med ärtorna året runt. I oktober börjar planeringen för nästa säsong, under vintern provodlas det i växthus och tas jordprover på fält och i februari skrivs kontrakt med odlare. I år väntas produktionen ligga på ungefär 9.000 ton i år, men Kalle Beckman vill nå längre.

”Nästa år vill vi komma upp på ungefär 15.000 ton. Långsiktigt skulle vi behöva ligga på 25.000 ton för att säkerställa produktionen”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera