ANNONS:
Till Di.se

Fel fokus sinkar jämställdheten

  • Kvotering är en bra tanke, men fungerar inte i praktiken, säger Manpowers hr-direktör Mara Swan. Enligt henne får inkvoterade kvinnor sällan verklig makt. Foto: Amanda Lindgren

Vi måste mäta prestation i stället för närvaro om kvinnor ska ta plats i ledningsgrupper, säger Mara Swan, global hr-direktör för Manpower.
Hon är expert på jämställdhet. Men i den egna ledningen är hon ensam kvinna.

Sverige är världens mest jämställda land, men har bara 20 procent kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper.

Varför är det så?
”Den nordiska välfärdsstaten gör det möjligt för kvinnor att stanna länge hemma med barn samtidigt som företagen inte gör tillräckligt för att lyfta kvinnor till toppen. Dessutom har Sverige en stor offentlig sektor där de flesta anställda är kvinnor”, säger amerikanska Mara Swan på besök i Stockholm.

Hon är global hr-direktör för Manpower och sitter i koncernledningen som leds av svenske Jonas Prising.

Hon är också vice ordförande för World Economic Forums råd för jämställdhet och flitigt anlitad expert på jämställdhet i näringslivet.

Att skära i välfärdsstaten är inte lösningen enligt henne, utan företagen måste jobba hårdare för jämställdheten. Annars går de miste om viktiga resurser.

”Företag som bestämmer sig för att ha fler kvinnliga ledare har också fler kvinnliga ledare.”

Var tredje svensk anser att deras arbetsgivare inte gör nog för att skapa en jämställd arbetsplats, enligt den nya Work Life-undersökningen som är beställd av Manpower.

Bara var fjärde upplever att deras arbetsgivare absolut gör tillräckligt för jämställdheten. 4 398 personer deltog i panelen.

Lagstiftad kvotering tror Mara Swan inte på. Hon säger att hon under sina 35 år inom hr sett hur kvotering misslyckas med att ge kvinnorna mer verklig makt.

”I praktiken kan det skapas två styrelser: en där siffrorna ser rätt ut, och en där de verkliga besluten fattas.”

Kvinnor och män har olika sätt att visa engagemang på arbetsplatsen. Det framgick när Manpower i fjol intervjuade 222 nuvarande och framtida ledare i olika delar av världen.

Kvinnor som var på väg upp i karriären bad om att bli intervjuade mellan halv nio och nio på kvällen, efter att de hade lagt sina barn.

Dagens kvinnliga ledare samt män på väg upp bokade intervjun till mellan sex och sju på morgonen, medan dagens manliga ledare ville bli intervjuade under arbetsdagen.

”Att titta på närvaro för att mäta hur bra någon är på sitt jobb ger männen en fördel. Vi borde fokusera mer på resultaten än på hur många timmar man sitter på sin kontorsstol.”

Mara Swan tror att fler kvinnor i ledningsgruppen hjälper till att locka fler kompetenta unga kvinnor till bolaget.

”Om jag var en ung kvinna skulle jag inte börja arbeta för ett bolag som inte hade några kvinnor i ledningen.”

I september skrev Di att flera av topprekryteringsbolagen är mansdominerade. Mara Swan säger att rekryteringsbranschen är konservativ och att man som kund måste kräva mycket.

”Om de skickar mig en lista med bara män skickar jag tillbaka den.”

Ledningsgrupper med bara en kvinna är den vanligaste formen i Sverige, enligt siffror från stiftelsen Allbright som arbetar för jämställdhet i näringslivet.

Så ser även Manpowers globala ledning ut: fyra män och Mara Swan.

Tidigare fanns det tre kvinnor i den då 13 personer starka ledningsgruppen. Efter finanskrisen bantades den till mindre än hälften.

Just nu finns det inget utrymme för förändringar i ledningsgruppen, berättar Mara Swan. Därför jobbar hon med att utveckla talanger i nivån under den högsta ledningen.

”När vår vd går vidare ska minst en av kandidaterna till hans efterföljare vara kvinna.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies