ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Federal Reserve höjer räntan

NEW YORK. Jerome Powell höjde som väntat styrräntan med 25 punkter till 1,50–1,75 procent under sitt första möte som chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Den nya Fedchefen Jerome Powell hamnade direkt i hetluften när han höll sitt första tvådagarsmöte i Washington tillsammans med de övriga ledamöterna i Federal Reserve.

Jerome Powell som suttit i centralbanksledningen sedan 2012 har under de fem åren alltid röstat på samma sätt som den sparkade tidigare chefen Janet Yellen.

Men medan Janet Yellen kunnat påbörja resan tillbaka till en neutral räntenivå med sina fem höjningar sedan slutet av 2015, har Jerome Powell direkt hamnat i en betydligt knivigare situation.

Centralbanken har signalerat att man räknar med att genomföra tre höjningar i år och fortsätta höja fram till 2020 när banken räknar med att styrräntan ska ligga kring 3 procent.

De medianränteprognoser från Fedledamöterna som publicerades på onsdagen antyder helt följdenligt att styrräntan kommer att höjas totalt tre gånger, med 25 punkter, i år, inklusive onsdagens höjning. I december var motsvarande prognos tre gånger.

En relativt hög andel av ledamöterna ser dock fyra räntehöjningar i år.

Ledamöternas medianprognos för styrräntan, Fed funds landar på 2,1 procent i slutet av 2018, 2,9 procent i slutet av 2019 och 3,4 procent i slutet av 2020. På lång sikt ser ledamöterna en Fed funds-ränta på 2,9 procent.

När Jerome Powell nyligen talade inför kongressen varnade han för överhettning.

”Motvinden för vår ekonomi har ändrats till medvind. Genom att gradvis höja räntan försöker vi balansera ekonomin så att inflationen stiger till vårt mål på två procent men också se till att ekonomin inte blir överhettad. Det finns dock inga tecken på att ekonomin är överhettad just nu”, sa Jerome Powell.

Han lyfte också fram Donald Trumps skattesänkningar som bidragande faktor till att ekonomin kan komma att växa snabbare än väntat i år.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies