1515

Fedchef: "Vi måste planera för framtiden"

Med en stark USA-ekonomi, inflationen i stort sett tillbaka på 2-procentsmålet och med räntehöjningar som sannolikt blir milt restriktiva i slutet av nästa år är det dags att fundera på nästa nedgång i ekonomin ska bekämpas.

Det sade Fedchefen i Chicago, Charles Evans, i London på onsdagen, enligt ett förskrivet anförande som refereras av Reuters.

"Vi måste planera för framtiden", sade han, samtidigt som han påpekade att den nuvarande återhämtningen fortsätter.

Charles Evans sade att fundamentala förändringar i ekonomin efter den finansiella krisen innebär att räntorna inte behöver stiga lika mycket som tidigare för att de ska ha en bromsande effekt på ekonomin. 

Det betyder också att det finns mindre utrymme att sänka räntan för att stimulera ekonomin när nästa nedgång kommer, och Fed kan därmed åter tvingas använda kontroversiella verktyg som obligationsköp.

"Nu är en bra tid för att ta en djupare titt på om - och hur - Feds strategiska penningpolitiska ramverk kan modifieras för att bättre hantera dessa potentiella utmaningar", sade Charles Evans.

Han noterade ett antal alternativ, som att höja inflationsmålet till 4 procent, eller att anta ett prisnivåmål som innebär att centralbanken tillåter inflationen stiga över målet under en utdragen period under en återhämtning för att kompensera för långa perioder med inflation under målet under en nedgång.

Charles Evans konstaterade dock att sådana alternativ kan innebära problem i praktiken, allmänheten kanske inte accepterar en hög inflation.

Han noterade också att det kan krävas långa perioder med starkt expansiv penningpolitik för att uppnå Feds mål om maximal sysselsättning och stabila priser, något som i sin tur kan innebära risker mot den finansiella stabiliteten. Sådana överväganden måste också ingå i en översyn av ett eventuellt nytt ramverk.

Enligt Charles Evans kan Fed också överväga att behålla det nuvarande ramverket intakt, och stötta upp det med mindre justeringar i stället för att byta ut det helt.

"När vi överväger om vid ska behålla nuvarande ramverk eller att gå över till ett alternativ måste vi komma ihåg att nyckelkriteriet är möjligheten att leverera på centralbankens policymål enligt mandatet", sade han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?