ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fed ökar takten – flaggar för fler höjningar än tidigare

Den amerikanska centralbanken höjer styrräntan med 0,25 procentenheter.

På presskonferensen ville Fed-chefen Jerome Powell inspirera till debatt om och ökad förståelse för centralbankens agerande. 

Det blev en höjning i linje med förväntningarna då Fed höjde sin styrränta med 0,25 procentenheter till 2 procent. 

Fed pekar mot att det totalt kommer bli fyra höjningar i år, det innebär att det i så fall blir ytterligare två höjningar under året, i sitt pressmeddelande. 

Det är en ökning från de tre höjningar som centralbanken flaggat för tidigare. Det har fått experter att kalla agerandet för "hökaktigt", skriver CNBC. 

Centralbanken tog bort en skrivning om att räntan förväntas ligga under normala nivåer. Jerome Powell menar att det är ett tecken på att normaliseringen fortlöper som den ska, skriver Direkt. 

De skriver att det är den starka arbetsmarknaden och den höga aktiviteten i ekonomin som motiverar en höjning. 

På den efterföljande presskonferensen sa Fed-chefen Jerome Powell att centralbankens mål är att understödja ekonomin, och var tydligt med att han varken ville gå fram för snabbt eller för långsamt. 

"Ekonomin går bra. Räntan har varit låg medan ekonomin har återhämtat sig. Vi har gradvis höjt räntan. Vi tror att en stabil höjning av styrräntan är det bästa sättet för oss att stödja en bra ekonomisk utveckling", säger han

Han ville också bidra till en debatt i landet om hur centralbanken agerar, och därför inledde han sin presskonferens på enkel engelska. Dessutom presenterade han nyheten att han kommer hålla dubbelt så många presskonferenser nästa år mot vad tidigare Fed-chefer gjort. Jerome Powell tillträdde posten i januari i år och verkar vilja sträva efter mer öppenhet från Fed:s sida. 

Dollarn stärkes mot både kronan och euron efter beskedet. Den amerikanska 10-åriga obligationsräntan steg med någon procent. Den amerikanska börsen sjönk något efter beskedet. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies