1515

Fed på väg mot prisnivåmål: Tunga röster trycker på

USA:s centralbank Federal Reserve ser ut att vara på väg att införa ett så kallat prisnivåmål. Det tror Swedbanks prognoschef Andreas Wallström. På medellång sikt betyder det mjukare penningpolitik.

Ben Bernanke, Federal Reserves tidigare chef, är en tung röst för att införa ett prisnivåmål eller genomsnittligt inflationsmål.
Ben Bernanke, Federal Reserves tidigare chef, är en tung röst för att införa ett prisnivåmål eller genomsnittligt inflationsmål.Foto:T.J. Kirkpatrick

Precis som i Sverige pågår i USA en översyn av centralbankens arbete. Federal Reserves dubbla mandat – att maximera sysselsättningen och hålla inflationen på 2 procent – lär inte ändras. Men andra saker är på gång.

”En viktig sak som är uppe för diskussion är om inflationsmålet ska ha ett minne eller inte. I dag är det så att historiska missar inte ska kompenseras, det vill säga även om inflationen legat över eller under målet bakåt i tiden ska centralbanken ändå sikta på 2 procent”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i Di-podden Makrorådet.

Han tror att Federal Reserve kommer att göra slag i saken.

”Tunga före detta Fed-ledamöter, som den förrförra chefen Ben Bernanke, förespråkar detta. Och färska tal från exempelvis den nuvarande chefen Jerome Powell och ledamoten Richard Clarida indikerar att det är på gång. Min bedömning är att det kommer att bli en förändring och att Fed inför ett prisnivåmål eller ett genomsnittligt inflationsmål.” 

Skillnaden mellan ett vanligt inflationsmål och ett prisnivåmål kan tyckas akademisk. Men eftersom inflationen har varit lägre än målet under lång tid spelar den roll.

”Det är intressant eftersom man i USA, som i många andra länder, har underskjutit inflationsmålet. Det innebär att Fed kommer att tillåta att målet överskrids framöver och att räntan kommer att hållas ännu lägre”, säger Andreas Wallström.

Ett besked från Fed kommer först i början av nästa år. Den svenska riksbanksutredningen ska däremot vara klar i höst och väntas snarast gå i riktning mot större hänsyn till andra faktorer än inflation.

”Det här går på tvärs mot de vindar som jag tror många känner blåser i den europeiska centralbanksvärlden, att man vill komma bort från minusräntor och ta större hänsyn till finansiell stabilitet. Om jag har rätt kommer USA snarare att gå i motsatt riktning.”

Läs mer: Makrorådet del 1 – Experterna: Kinaoron är överdriven 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?