Fed höjer räntan

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde precis som väntat styrräntan med 25 punkter till ett nytt målintervall om 0,75 till 1,00 procent. 

Fed-chefen Janet Yellen.
Fed-chefen Janet Yellen.Bild:AP

Den amerikanska centralbankens nya räntebesked bjöd inte på några överraskningar. Precis som väntat höjer Fed styrräntan med 25 punkter, till ett nytt målintervall om 0,75 till 1,00 procent. Det innebär den andra höjningen av styrräntan på tre månader.

På förhand hade analytikerna en bred samsyn om att en höjning var att vänta. I en enkät från Bloomberg News räknade hela 79 av 82 tillfrågade ekonomer med ett höjningsbesked. Bara tre stycken trodde att Fed skulle lämna intervallet oförändrat på 0,50 till 0,75 procent.

Fed-kommittén ser också hur inflationen i landet under de senaste kvartalen rört sig närmare deras långsiktiga mål om 2 procent. Inflationen, exklusive energi och livsmedel, har däremot inte ändrats mycket och ligger fortsatt något under målet.

Men Fed-chefen Janet Yellen menar att onsdagens räntehöjningen inte avspeglar några förändrade ekonomiska utsikter.

”Det är lättare att använda styrräntan, Fed funds, som ett aktivt penningpolitiskt verktyg än balansräkningen. När processen att minska balansräkningen väl kommer i gång kommer det dock att ske gradvis och förutsägbart”, sa Yellen på en presskonferens.

Enligt beskedet har jobbtillväxten i landet varit "solid" medan arbetslösheten inte förändrats nämnvärt. Av beskedet framgår det också att de amerikanska hushållens konsumtion fortsatt ökar, precis som företagens fasta investeringar.

Sedan Fed-kommitténs föregående besked den 15 december i fjol, som lämnades en månad efter presidentvalet, har arbetsmarknaden fortsatt att stärkas och den ekonomiska aktiviteten i landet expanderar samtidigt i en måttlig takt. 

De nya ekonomiska prognoserna har därför motiverat en marginellt höjd BNP-prognos för 2018 och en något sänkt arbetslöshetsprognos på lång sikt. Men Janet Yellen menar att det ännu inte går att svara på om det handlar om en Donald Trump-effekt eller inte.

”Det är för tidigt att göra någon bedömning av eventuella finanspolitiska åtgärder”, konstaterar hon.

Marknaden fick också ett efterlängtat besked i att Fed räknar med ytterligare två räntehöjningar i år. Janet Yellen meddelade samtidigt att centralbanken vill vara säkra på ekonomins bana innan man börjar minska balansräkningen och att det är arbete som inte kommer påbörjas förrän styrräntan normaliserats.

Men hon kunde inte ge något tydligt besked kring vad ett normalläge för räntan skulle motsvara.

”Vi har kommit en god bit på vägen”, svarade hon kryptiskt.

Fed-ledamöternas medianränteprognoser för styrräntan höjdes marginellt jämfört med det förra beskedet. Prognosen för december 2017 är nu 1,4 procent, medan den för samma månad 2018 motsvarar 2,1 procent och 3,0 procent för 2019.


Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?