Annons

Fed-chefen: Trump kan få fart på ekonomin

Det finns en chans att den amerikanska ekonomin kan få en medelfristig skjuts om Donald Trump genomför sina planer på infrastruktursatsningar och skattereformer.

Bild:Colourbox

Det sade James Bullard, Fed-chef i St Louis, på onsdagen enligt Bloomberg News. Han är röstande i FOMC i år.

Han tillade samtidigt att det är alltför tidigt att säga hur ekonomin kommer att påverkas av valresultatet och han har ännu inte ändrat sin närtida prognos för tillväxten eller penningpolitiken.

"En enda räntehöjning, troligen i december, kan vara tillräckligt för att få penningpolitiken till en neutral hållning", sade han, i linje med vad han tidigare sagt.

James Bullard har tidigare argumenterat för att den amerikanska ekonomin planat ut på en lägre tillväxtbana och att det därför inte finns skäl att höja räntan så mycket.

Han lyfte på onsdagen fram två särskilda faktorer som skulle kunna stötta tillväxten: ett riktat infrastrukturpaket som syftar till att öka produktivitetstillväxten och en skattereform som tillåter företagen att ta hem utländska vinster och i förlängningen öka investeringarna i USA.

Effekten på ekonomin skulle troligen komma under 2018, 2019 och 2020. På längre sikt kan samtidigt ändrade handelsavtal och immigrationsreformer ha en betydande effekt.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?