Annons

Powell återupptar köp av statspapper: ”Vi har gjort en felbedömning”

DENVER, CO. Jerome Powell talade mer om glädjeämnena i den amerikanska ekonomin än om riskerna under ett tal i Denver på tisdagen, trots den senaste tidens dystra statistik.

Fed-chefen var också noga med att påpeka att kommande åtgärder för att stabilisera penningmarknaden inte ska ses som QE.

”Detta är inte QE. Inte alls.”

Jerome Powell talar i Denver.
Jerome Powell talar i Denver.Foto:Daniel Brenner

Jerome Powells tal i Denver på tisdagen innehöll som väntat varken några indikationer om nya räntesänkningar eller kvantitativa lättnader. Däremot meddelade Fed-chefen att den amerikanska centralbanken snart kommer att återuppta köpen av statspapper. 

Det innebär ett trendbrott. Feds balansräkning har successivt minskat sedan stödåtgärderna efter finanskrisen avslutades 2014. 

Syftet med att återigen köpa statspapper är att öka centralbankens buffert och komma till bukt med den senaste tidens turbulens på penningmarknaden. 

”Vi har försökt att hitta den perfekta nivån på våra bankreserver. Men i september upptäckte vi att vi gjort en felbedömning. Vi jobbar på en plan, men vi är inte där än”, sa Powell. 

Den 17 september steg den amerikanska övernattsräntan till som mest 10 procent som en följd av likviditetsbrist, vilket även smittade av sig på Fed funds-räntan, som steg över målintervallet. 

Men enligt Jerome Powell kommer inget av detta påverka penningpolitiken. 

”Varken den senaste tidens tekniska problem eller de köp av statspapper som vi nu överväger kommer att påverka penningpolitiken i någon högre grad”, sa han.  

Beskedet från Jerome Powell togs emot väl av bedömare. 

”Det här var ett välkommet besked som ger investerare möjlighet att fokusera på själva räntebeslutet och prognosen snarare än på tekniska detaljer”, säger Jim Vogel, räntestrateg på FTN Financial, till Wall Street Journal. 

Bland de många affärsekonomer som precis som Di lyssnade på talet live på Nabe-konferensen i Denver var reaktionerna blandade. 

Lynn Reaser, chefsekonom på Point Loma-universitetet i San Diego, reagerade främst på Powells kommentar om att det inte är aktuellt med minusränta i USA. 

James Bohnaker, makroanalytiker för USA på IHS Markit, var överraskad över Jerome Powells optimistiska ton. 

”Den var väldigt annorlunda från den bild man fått om man följt konjunkturrapporteringen den senaste tiden, exempelvis efter den svaga siffran för tillverkningsindustrin förra veckan”, säger han till Di och spekulerar om det kan handla om att Fed-chefen försöker lugna allmänheten och näringslivet om riskerna för en recession. 

Fed-chefen ägnade relativt lite tid åt riskbilden under sin presentation, och nämnde exempelvis inbromsningen inom tillverkningssektorn endast i förbifarten. 

Han talade desto mer om de positiva aspekterna, som den relativt starka arbetsmarknaden och konsumtionen i USA. 

”Vi har fått lära oss att arbetslösheten kan sjunka lägre än vad vi hade förväntat oss. Men jag skulle inte kalla det för en överhettning. Det här känns väldigt hållbart”, sa han apropå det faktum att arbetslösheten nådde den lägsta nivån sedan 1969 under september. 

”Det är inte ofta vi får se det elfte året av en ekonomisk expansion. Det finns mycket att gilla med den.”  

Vad gäller utsikterna för nästkommande räntemöte, den 29–30 oktober, höll sig Fed-chefen till sin välkända retorik. Rubriken på hans tal var ”statistikberoende”, vilket också är vad som kommer att avgöra om det blir en ny räntesänkning i oktober eller inte, enligt honom. 

Blir det verklighet skulle det vara den tredje sänkningen sedan i juli.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?