ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fed-chefen Lacker lämnar efter läcka

  • Foto: AP

Jeffrey Lacker, ordförande för Richmond-avdelningen vid den amerikanska centralbanken Federal Reserve, kommer att avgå efter att ha brutit mot centralbankens regler under 2012 genom att ha pratat med en finansanalytiker angående konfidentiella överläggningar.

Det rapporterade The New York Times sent på tisdagen svensk tid.

Jeffrey Lacker medger även att han inte berättade om konversationen när han frågades ut om den under en internutredning.

I oktober 2012 skrev analysfirman Medley Global Advisors ett marknadsbrev till sina kunder innehållande tidigare okänd information om Federal Reserves planer för en ny fas av obligationsköpsprogrammet. Centralbanken försökte i en internutredning hitta läckan utan framgång.

Informationen handlade om att Fed i december 2012 skulle utöka sitt obligationsköpsprogram till att även innefatta amerikanska statspapper, samt att centralbanken övervägde att kommunicera att styrräntan inte skulle höjas förrän arbetslösheten hade sjunkit till under 6,5 procent. Informationen visade sig vara korrekt och värdefull.

I januari rapporterade Bloomberg News att Jeffrey Lacker planerade att gå i pension den 1 oktober, tre år före sin officiella pensionering. Richmond Fed uppgav då att de uppmanats att hitta en ersättare till Jeffrey Lacker som lett den regionala banken sedan 2004.

Jeffrey Lacker, som inte röstat i FOMC förra året eller i år, har setts som en hök i policykommittén och har reserverat sig för en högre ränta vid ett flertal tillfällen.

Han har även förordat en mer begränsad användning av balansräkningen som penningpolitiskt verktyg.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies