Annons

Fed-chefen: Fortsatt gradvisa räntehöjningar trots turbulensen

Federal Reserve kan fortsätta att gradvis höja styrräntan eftersom tillväxtutsikterna är fortsatt starka och den senaste tidens volatilitet på finansmarknaderna inte bör tynga ekonomin. 

Det sade Fed-chefen Jerome Powell inför representanthusets finanskommitté på tisdagen, enligt ett förskrivet anförande rapporterar Bloomberg News.

Jerome Powell.
Jerome Powell.Bild:Carolyn Kaster

"Några av de motvindar som USA-ekonomin stod inför tidigare år har nu vänt till medvindar. Finanspolitiken har blivit mer stimulerande och den utländska efterfrågan för amerikanska exportvaror ligger på en stabilare bana", sade han.

Han framhöll att räntekommittén FOMC de kommande åren måste balansera att undvika överhettning i ekonomin och samtidigt få PCE-inflationen uthålligt till 2 procent.

Han sade att den senaste börskorrektionen och de stigande amerikanska statsobligationsräntorna inte bör hämma tillväxten.

"Vi ser inte att dessa faktorer i någon större omfattning tynger utsikterna för den ekonomiska aktiviteten, arbetsmarknaden och inflationen", sade han och tillade att utsikterna är fortsatt starka.

Enligt Powell kommer "ytterligare gradvisa räntehöjningar" att på bästa sätt främja Feds måluppfyllelse.

Fed räknar med att inflationen kommer att stiga i år och stabilisera sig runt målet på 2 procent på medellång sikt. Dämpningen av inflationen förra året berodde enligt Fed på tillfälliga faktorer som inte väntas upprepas.

Han sade att löneökningarna varit låga till följd av svag produktivitet men att ökade investeringar bör leda till en högre produktivitetstillväxt framöver. 

"Lönerna bör också öka i en snabbare takt", sade Powell.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?