Annons

Fed-chef: USA behöver inte ekonomisk stimulans

Den amerikanska ekonomin behöver inga finanspolitiska stimulanser på kort sikt med tanke på att den redan är nära full sysselsättning och inflationen närmar sig Federal Reserves mål på 2 procent.

 

Det sade Fedchefen i San Francisco, John Williams, i en intervju med Financial Times.

 

Han konstaterade att starka nyanställningar och högre löneinflation i fredagens jobbrapport för december visar att "stjärnorna ställer in sig" på den amerikanska arbetsmarknaden. John Williams signalerade också att han stöder planerna på tre räntehöjningar i år.

Financial Times noterar att centralbanker under det senaste decenniet ofta har efterfrågat stöd från regeringar, som anses ha förlitat sig i allt för hög grad på penningpolitik för att lyfta tillväxten. Men givet återhämtningen i USA-ekonomin börjar vissa Fedledamöter nu ifrågasätta behovet av en mer expansiv budget.

John Williams har antagit ett måttligt tillväxtlyft från potentiella skattelättnader och ökade utgifter i sina prognoser, men han anser att den ekonomiska politiken skulle må bäst av federala åtgärder som säkrar ett stabilt budgetunderskott och som lyfter produktiviteten långsiktigt.

Han varnade också kongressen för att påverka Feds möjligheter att sätta räntan genom att införa granskningskrav eller policyregler efter nya republikanska försök att vingklippa centralbanken.

"Om du hade frågat mig för tre fyra år sedan, när arbetslösheten ännu var hög och ekonomin höll på att gräva sig ur hålet, skulle jag ha sagt 'visst, finanspolitik skulle vara till stor hjälp för att snabba på återgången till full sysselsättning' - kortsiktig finanspolitisk stimulans", sade John Williams.

"Men i dag tror jag inte att vi behöver kortsiktiga finanspolitiska stimulanser. Vad vi verkligen behöver är bättre politik och investeringar i den långsiktiga hälsan i ekonomin", fortsatte han.

Enligt John Williams är sannolikheten för finanspolitisk stimulans egentligen inte heller viktig för Feds ränteförändringar i år.

"Om ekonomin oavsett skäl, finanspolitik eller något annat, växer snabbare, om vi får mer jobbtillväxt och inflationstrycket ökar, då kommer vi att behöva höja räntan snabbare. Om ekonomin utvecklas sämre kommer vi att höja räntan långsammare", sade han.

Enligt John Williams är riskbilden neutral eller väger över något på uppsidan.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?