ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Fed-chef ser stadiga räntehöjningar

Om den amerikanska ekonomin utvecklas i linje med vad Fedchefen San Francisco, John Williams, räknar med kommer centralbanken sannolikt att höja räntan stadigt under de kommande åren.

 

Det sade han i en intervju med Wall Street Journal. Intervjun gjordes i fredags men publicerades på tidningens webbplats på måndagen.

"Vi avslutar året med ett mycket gott momentum på väg in på 2018… Vi arbetar på alla cylindrar vilket är, tror jag, ett mycket gott tecken i termer av uthålligheten i expansionen", sade John Williams.

Med en inflation som troligen fortsätter att stiga och en arbetslöshet som troligen fortsätter sjunka "är någonting liknande tre räntehöjningar nästa år, och två till tre höjningar 2019 - det verkar vara en rimlig bedömning", fortsatte han.

John Williams sade vidare att Fedledamöternas ekonomiska prognoser inte hade "ändrats signifikant" på grund av den skattereform som kongressen ska rösta om denna vecka. Han sade att baserat på det han vet om förslaget "ser jag inget så här långt som skulle fundamentalt ändra min bedömning" om vad som väntar för ekonomin.

Han sade vidare att Fed inte är i någon brådska att höja räntan eftersom inget i ekonomin kräver det.

"Vi är i en gynnsam situation… Jag ser inte något riktigt starkt inflationstryck som pressar upp inflationen. Jag ser inga andra stora risker mot ekonomin, så jag tror vi kan röra oss gradvis", sade John Williams.

Han sade dock att det finns en "järnhård lag" om att en stark ekonomi vid någon punkt skapar inflation. På senare tid har speciella faktorer dämpat pristrycket, och dessa krafter bör börja avta till nästa sommar, vilket kommer tillåta inflationen att stiga.

John Williams kommer att rösta i Federal Reserves penningpolitiska kommitté, FOMC, nästa år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer