1515

FDA: Ännu ingen koppling mellan Janssens vaccin och blodproppar

Det finns än så länge ingen konstaterad koppling mellan Janssens covidvaccin och blodproppar.

Det meddelar USA:s läkemedelsmyndighet, som har granskat vaccinet efter misstankar om att det kan orsaka samma allvarliga, men mycket sällsynta, biverkning som Astra Zenecas vaccin.

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Det är den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson som äger Janssen. Deras vaccin liknar Astra Zenecas – båda använder så kallade adenovirusvektorer – och hittills har minst fyra personer runt om i världen drabbats av blodproppar efter att ha fått Janssens vaccin. I tre av fallen gavs vaccinet i USA och i ett var det som del av en vaccinstudie. I ett av fallen har den drabbade personen avlidit.

Efter att ha granskat de misstänka fallen skriver USA:s läkemedelsmyndighet Food and Drug Administration (FDA) i ett uttalande:

”Just nu har vi inte hittat något orsakssamband med vaccinationen och vi fortsätter vår utredning och bedömning av de här fallen.”

Redan när Janssen-vaccinet godkändes i EU fanns uppgifter om blodproppar som väckte misstankar. Svenska Läkemedelsverket talade då (17 mars) om en ”liten obalans” i antalet fall av blodproppar och att situationen skulle komma att följas noggrant.

FDA säger att det än så länge kan finnas många olika orsaker till blodpropparna.

”Vi kommer att uppdatera allmänheten när vi vet mer,” skriver myndigheten.

Janssens vaccin har ännu inte börjat ges i något EU-land, men enligt planen ska de första sprutorna ges i slutet av april.

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) meddelade tidigare i veckan att det är möjligt att Astra Zenecas vaccin kan orsaka blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar. Detta ska nu listas som en ”väldigt sällsynt” biverkning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?