1515
Annons

FDA: Ännu ingen koppling mellan Janssens vaccin och blodproppar

Det finns än så länge ingen konstaterad koppling mellan Janssens covidvaccin och blodproppar.

Det meddelar USA:s läkemedelsmyndighet, som har granskat vaccinet efter misstankar om att det kan orsaka samma allvarliga, men mycket sällsynta, biverkning som Astra Zenecas vaccin.

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Det är den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson som äger Janssen. Deras vaccin liknar Astra Zenecas – båda använder så kallade adenovirusvektorer – och hittills har minst fyra personer runt om i världen drabbats av blodproppar efter att ha fått Janssens vaccin. I tre av fallen gavs vaccinet i USA och i ett var det som del av en vaccinstudie. I ett av fallen har den drabbade personen avlidit.

Efter att ha granskat de misstänka fallen skriver USA:s läkemedelsmyndighet Food and Drug Administration (FDA) i ett uttalande:

”Just nu har vi inte hittat något orsakssamband med vaccinationen och vi fortsätter vår utredning och bedömning av de här fallen.”

Redan när Janssen-vaccinet godkändes i EU fanns uppgifter om blodproppar som väckte misstankar. Svenska Läkemedelsverket talade då (17 mars) om en ”liten obalans” i antalet fall av blodproppar och att situationen skulle komma att följas noggrant.

FDA säger att det än så länge kan finnas många olika orsaker till blodpropparna.

”Vi kommer att uppdatera allmänheten när vi vet mer,” skriver myndigheten.

Janssens vaccin har ännu inte börjat ges i något EU-land, men enligt planen ska de första sprutorna ges i slutet av april.

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) meddelade tidigare i veckan att det är möjligt att Astra Zenecas vaccin kan orsaka blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar. Detta ska nu listas som en ”väldigt sällsynt” biverkning.

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera