ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fd toppchef på AF: ”Ett svart hål”

  • Foto: TT

Svensk arbetsmarknadspolitik beskrivs som "en tragedi" i en ny rapport. Nyligen tillhörde rapportförfattaren generaldirektörens innersta krets.

I fjol la Arbetsförmedlingen 22 miljarder på utbildning och aktiva åtgärder för arbetslösa. Men tillsammans med en lång rad andra aktörer kommer summan upp i 37 miljarder – där kommunerna är störst med nästan 5 miljarder kronor. Det är inte en slump, enligt Björn Elmqvist, tidigare chef på Arbetsförmedlingen externa tjänster.

"Det är ett symtom på att de statliga insatserna inte fungerar”, säger han och pekar på att det är kommunerna som sitter på Svarte Petter i form av betalningsansvar för försörjningsstödet.

Hos Arbetsförmedlingen finns mer än 50 olika insatser, varav 18 är olika utbildningar som i sin tur finns i ett 80-tal olika inriktningar.

”Det blir ett omöjligt uppdrag att sortera i den här röran. Sex till sju olika insatser räcker gott och väl. Man ska ha flexibilitet i dem man har istället”, säger han.

”Den senaste regeringen har försökt med olika typer av extrajobb och moderna beredskapsjobb. Det blir väldigt lite verkstad”, säger han om de två flaggskeppsreformerna som i dag tillsammans sysselsätter 5 200 personer.

Resultatet av det osammanhängande och komplicerade systemet är ”en tragedi” - såväl för arbetssökande som för samhällsekonomin, anser han.

”Dagens arbetsmarknadspolitik för tankarna till ett svart hål, där resurser okontrollerat och utan krav på resultat försvinner in i insatser med mycket varierande kvalitet”, skriver han.

”I dag lägger vi 37 miljarder på saker där vi inte har någon aning om effekten. Vi bara skickar ut pengar och hoppas på att det blir bra. Det är en ganska dålig modell för att styra arbetsmarknadspolitiken”, säger han.

Både S- och M-ledda regeringar bär ansvar för misslyckandet, anser han.

”Inte någon regering, oavsett kulör, har lyckats ta ett helhetsgrepp kring arbetsmarknadspolitiken. I stället har man fokuserat på nya och förändrade insatser för de målgrupper kring vilka debatten kretsar”, skriver Björn Elmqvist.

Under rubriken ”ett omättligt behov av samordning” kallar han verksamheter som Delegationen för unga och nyanlända till arbete, som får ytterligare 40 Mkr i den kommande budgeten för ”symtombehandling” i stället för att göra upp med en enorm flora av aktörer, insatser och finansieringskällor.

Så sent som i januari i år lämnade Björn Elmqvist ett jobb som avdelningschef på Arbetsförmedlingens externa tjänster för det egna bolaget Elmsquared.

Hade du fått skriva den där rapporten på Arbetsförmedlingen?
Ja du hade fått och hade fått…. Det var väl inte riktigt mitt uppdrag kanske.”

Nu ska Arbetsförmedlingen göra en större organisationsförändring.

”Det gör mig väldigt förvånad. Det finns inte en chans att man kan genomföra en stor organisationsförändring och tro att man samtidigt ska kunna leverera resultat.”

Han är även kritisk till de konsultköp av Gaia Leadership som Di den senaste veckan haft en rad avslöjanden om.

"Det finns ingen vetenskaplig grund i det man jobbar med från konsulternas sida och jag ser inte relevansen att få en statlig myndighet att nå bättre resultat genom gudaprofiler.”

https://infogr.am/utgifter-for-arbetsmarknadstjanster-och-utbildning-2016-msek-1g0n2ovrojkjm4y

Tyck till