ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

FBI utreder Trumps kopplingar till Ryssland

  • Foto: AP

FBI-chefen James Comey säger i en utfrågning i kongressen att en eventuell koppling mellan Moskva och president Donald Trumps kampanjteam är under utredning.

"På grund av att det är en pågående utredning och att den är sekretessbelagd kan jag inte säga mer om vad vi gör och vems uppträdande vi undersöker", säger Comey.

I utredningen ingår bland annat också om det har funnits koordination och kontakter mellan kampanjen och de ryska försöken, enligt Comey.

Det är representanthusets underrättelseutskott som bjudit in Comey samt chefen för underrättelseorganet NSA Mike Rodgers. Liksom flera underrättelseorgan och dess systerutskott i senaten utreder det bland annat huruvida ryska aktörer försökte påverka utgången av höstens presidentval i USA samt eventuella rysskopplingar hos Trumps stab.

Den högst uppsatte demokraten i utskottet, Adam Schiff, säger till tv-kanalen NBC att han hoppas på information om vad som motiverar Ryssland och vad amerikaner behöver hålla ögonen öppna för i framtiden – samt att punkt sätts för Trumps påstående om att han avlyssnades på order av Barack Obama.

"Det finns inga bevis som stödjer presidentens utspel om att han avlyssnades av sin företrädare. . . Det presidenten sade var helt falskt", säger Schiff som i fredags fick en genomgång av en hemlig rapport från justitiedepartementet i ärendet.

Enligt utskottets republikanske ordförande Devin Nunes har inte någon telefonavlyssning skett i Trump Tower.

Andra eventuella former av övervakning av Donald Trump eller hans förtrogna har dock ännu inte uteslutits, enligt Nunes, skriver nyhetsbyrån AP på Twitter.

Det var för drygt två veckor sedan som presidenten via Twitter påstod att dåvarande presidenten Obama beordrade avlyssning av honom i Trump Tower under valrörelsen.

Det häpnadsväckande utspelet väckte starka reaktioner. Inga bevis har lagts fram och såväl republikaner som demokrater och högt uppsatta underrättelsechefer har tagit avstånd från det, inklusive James Comey.

Men Donald Trump står fast vid sitt utspel och har bett kongressen utreda frågan. Vid presskonferens med Tyskland förbundskansler Angela Merkel sade Trump att "när det gäller den förra regeringens avlyssning har vi åtminstone någonting gemensamt", med hänvisning till skandalen 2013 då visselblåsaren Edward Snowden avslöjade att NSA ägnat sig åt massiv global övervakning av teletrafik. Bland de världsledare vars telefoner avlyssnats fanns Merkel.

Tyck till