ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Faxanders försök att stoppa afghansk ambassad

  • Olof Faxander är emot en afghansk ambassad i Saltsjö-Duvnäs och försöker nu att stoppa planerna.

En ovanlig köpare i ett villaområde i Saltsjö-Duvnäs har lett till konflikt de senaste veckorna. Det är Afghanistan som köpt en villa för att göra om den till ambassad. Grannskapet rasar och nu har även före detta Sandvik-chefen Olof Faxander gett sig in i kampen, rapporterar Expressen.

Tillsammans med en annan granne har den tidigare Sandvik-chefen Olof Faxander kopplat in jurister från advokatbyrån Holmgren Hansson för att sätta stopp för Afghanistans planer på att upprätta en ambassad i området, vilket Expressen var först med att rapportera om.

Finanstoppen är bara en av de många boende i villaområdet som har sett rött när nyheten om den diplomatiska beskickningen uppdagades. Att Afghanistans ambassad köpt en villa i området utgör inte ett problem i sig för grannarna, utan det är just ambassadplanerna som är problemet.

Faxander och han grannar anser att en ambassad i Saltjö-Duvnäs kommer att förändra villaområdets karaktär. Därför har planerna anmälts till Nacka kommun och flera smygfotografier har tagits och juridiska ombud har anlitats.

Ett av de mer anmärkningsvärda inslagen enligt ambassadmotståndarna är det pris Afghanistans ambassad köpte villan för. Landet, som fick bistånd på 878 miljoner kronor från Sverige förra året, köpte villan för 42 miljoner kronor. Och enligt en fastighetsägare i området är det ett överpris på nästan 10 miljoner kronor.

Som stöd för sina protester har den före detta Sandvik-chefen en detaljplan på området i portföljen från 1929, som anger att ingen form av kontorsverksamhet får förekomma i villaområdet och att det bara ska få finnas bostadshus, rapporterar Expressen.

Nacka kommun har utfärdat en stopporder på ombyggnationen av den köpta villan. De hotar också med vite om Afghanistans ambassad fortsätter att bygga om huset till ett nytt diplomatiskt högkvarter. Samtidigt har ambassadören Hameed Haami, enligt uppgifter till Expressen, svarat på kritiken med att han endast kommunicerar med UD.

Tyck till