1515

Fäviken knep White Guides mästartitel

MALMÖ

Fäviken Magasinet i Jämtland återtar förstaplatsen på svenska White Guides mästarklasslista. Fjolårets etta, tillika Sveriges enda trestjärniga krog, Frantzén i Stockholm, halkar ned till tredje plats.

Foto:Håkan Wike
Foto:Oskar Omne
Foto:Håkan Wike

Däremellan, på andra plats, placerar sig Daniel Berlin Krog i Skåne-Tranås, som liksom Magnus Nilssons Fäviken (etta första gången 2015) har två stjärnor i franska Guide Michelin. Det betyder att fyra av de tio bästa restaurangerna i Sverige, däribland de två bästa, ligger på landsorten. Till topp tio, som kallas Global Mästarklass, hör nämligen också PM & Vänner i Växjö och Krakas Krog på Gotland.

I den yppersta toppen är det små marginaler som skiljer restaurangerna åt. White Guide rankar Sveriges bästa restauranger i först hand efter matpoäng (max 40) och i andra hand efter totalpoäng (max 100).

Fäviken Magasinet, som också ligger överst i Di Weekends kroglista, har 39 matpoäng och totalt 97. Björn Frantzéns självbetitlade Frantzén har 38 matpoäng, men 98 poäng totalt och kan som helhet anses vara bäst. Detta speglas också i de priser som delades ut på en gala på Malmö Opera under måndagseftermiddagen. Fäviken vann priset ”Årets bästa gastronomi” medan Frantzén kammade hem både ”Årets serviceupplevelse” och ”Årets restaurangkultur”.

Nykomlingen Etoile i Stockholm, som Di Weekend tidigt uppmärksammade, utsågs till ”Årets stjärnskott” och gick rakt in på Mästarklasslistan på plats 25.

”Årets värt en resa” gick till Skoogs Krog- och Logi i Funäsdalen medan ”Årets hjärtekrog” blev Hemmagastronomi i Luleå. Det nyinstiftade priset ”Årets dolda pärla” gick till Taxinge Krog i Nykvarn.

Det är alltså god representation av landsortskrogar i årets guide, där också Köket Falkenberg, Lilla Bjers på Gotland och Boo Natur i Hjortkvarn är nykomlingar på Mästarklasslistan.

Det är även Mathias Dahlgrens Rutabaga i Grand Hôtel i Stockholm, som nyligen också fick höjt betyg i Di Weekend.

Därtill kan noteras att Restaurang & Vinbar 28+ i Göteborg gör comeback på Mästarklasslistan. Det är den restaurang i Norden som haft en stjärna i Guide Michelin längst av alla, i 29 år, sedan 1991. White Guide, som funnits i 15 år, har vanligtvis inte rankat 28+ lika högt.

Årets enda nya svenska stjärna i Guide Michelin var den som gick till Gastrologik i Stockholm som därmed har två. I White Guide ligger krogen på en oförändrad fjärdeplats med samma matpoäng som året innan.

De personliga utmärkelserna gick till kocken Frida Nilsson på MJ’s i Malmö, som utsågs till ”Årets rising star”, och till krögaren PG Nilsson på Svenska Brasserier i Stockholm, som fick ta emot priset ”Årets hyllning av en långtida betydelsefull gastronomisk gärning”.

 


Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik och ultrasnabb laddning – nu lanseras Kia EV6 i Sverige

Kia EV6 har kallats för en av årets mest efterlängtade modeller.

Det gäller inte minst här i Sverige när bilen nu lanseras.

Här är detaljerna som förklarar varför elbilen Kia EV6 väcker sådan uppmärksamhet.

Kia EV6 – den nya generationens elbil

EV6 är Kias första elbil som är baserad på den nya elbilsplattformen E-GMP (Electric Global Modular Platform). Denna har stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt med ultrasnabb laddning. Vid en laddstation med minst 240 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

Lång räckvidd

Elbilen, som lanseras hos de svenska Kia-återförsäljarna helgen 13-14 november, släpps först i tre olika versioner: EV6, EV6 Plus och GT Line. Kia EV6 och EV6 Plus finns med bakhjulsdrift, EV6 Plus går även att få med fyrhjulsdrift och GT Line finns endast med fyrhjulsdrift. EV6 Plus och EV6 GT Line med fyrhjulsdrift, det vill säga med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln – har sammanlagt 325 hästkrafter. EV6 med bakhjulsdrift har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

I slutet av nästa år kommer en fjärde version – toppmodellen Kia EV6 GT. Den är också fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Kia EV6 GT har sammanlagt 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

Stolar av återvunna PET-flaskor

När det kommer till interiören hos Kia EV6 är det första man ser en dubbel panoramaskärm (dubbla 12,3-tumsskärmar) med intuitiva menyer och ett användarvänligt gränssnitt.

Intill förarplatsen finns en rejäl mittkonsol som rymmer växelväljaren, plats för mobiltelefonen och touchknappar för bland annat stol- och rattvärme.

Med en AR head-up display projiceras viktig information på vindrutan så att föraren lätt kan hålla koll och få guidning till sin destination.

Stolarna i nya EV6 är utformade med komfort i fokus och är klädda i veganskt läder eller mockaimitation, som tillverkats av återvunna PET-flaskor. I sätena, som går att fälla som vilostolar, är det enkelt och bekvämt att ta igen sig en liten stund medan batterierna laddas.

Dragkapacitet på 1600 kilo

Det är inte bara räckvidden, den ultrasnabba laddningen och de dubbla panoramaskärmarna som gör att Kia EV6 sticker ut.

Här finns en mängd tekniska funktioner som assisterar i vardagen, såsom döda-vinkel-varnare, varning för bakomvarande trafik, värmepumpsystem för effektiv uppvärmning/nedkylning av kupén, adaptiv farthållare med stop and go, parkeringssensorer fram och bak och elmanövrerad baklucka.

Oavsett version stoltserar Kia EV6 dessutom med dragkapaciteten på 1600 kg.

Kia EV6 kan även fungera som en mobil powerbank. Den är utrustad med en vehicle-to-load-funktion (V2L) och kan användas för att ladda och driva andra elektriska apparater som man kan behöva till exempel vid olika utomhusäventyr. Bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW vilket gör att EV6 till och med kan användas för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Kia EV6 lanseras hos de svenska Kia-återförsäljarna helgen 13-14 november.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?