1515

Fauci sågar Trumps virusbesked: ”Statistiken är oroväckande”

USA:s ledande smittskyddsexpert, Anthony Fauci, köper inte Donald Trumps påstående att pandemin i landet nått en vändpunkt. Antalet som smittas varje dag är fortfarande på tok för högt, säger han.

USA:s ledande smittskyddsexpert, Anthony Fauci.
USA:s ledande smittskyddsexpert, Anthony Fauci.Foto:Kevin Dietsch

Det var under torsdagskvällen lokal tid som USA:s president Donald Trump konstaterade att utvecklingen av pandemin i USA nu ”rundat ett hörn”. Detta med anledning av att antalet nya fall per vecka minskat med 44 procent sedan i slutet av juli, samtidigt som de dagliga dödsfallen också gått ner, om än inte lika mycket.

Smittskyddsexperten Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, delar dock inte presidentens syn på situationen.

”Jag är ledsen, men jag håller inte med. För om du tittar på statistiken så är den oroväckande”, säger han till MSNBC, en av de större nyhetskanalerna i USA.

För enligt Anthony Fauci är siffrorna fortfarande oroväckande höga. Inte minst med tanke på den annalkande hösten då vi tillbringar mer tid inomhus. Därutöver befarar experterna att det nya coronaviruset, som många andra luftvägsvirus, kommer att kunna spridas lättare då, när luften blir torrare och temperaturen sjunker.

”Du har en baslinje på 40.000 nya fall om dagen, samtidigt som det finns tecken på att fallen ökar i vissa delar av landet, som Dakotas och Montana. Du vill inte börja med en baslinje som är så hög”, säger han.

Till en början var Anthony Fauci en av presidentens närmaste rådgivare och syntes ofta tillsammans med honom på olika presskonferenser. Men då Fauci varit kritisk mot de åtgärder som vidtagits för att bromsa smittan har han hamnat mer och mer i skymundan.

Det har dock inte hindrat Fauci från att prata med medierna, vilket har skapat irritation. Enligt den amerikanska nyhetskanalen Politico finns det mejl som visar hur myndigheten Department of Health and Human Services försökt kontrollera vad Anthony Fauci säger till medierna.

”Alla som känner mig, alla som vet något om mig, vet att det vore helt meningslöst. För ingen kommer någonsin kunna utöva påtryckningar eller tysta mig från att säga något offentligt. Så oavsett vem som skrev det där, så var det ett mejl i onödan”, säger Fauci om uppgifterna.

I dagsläget har USA registrerat drygt 193.000 dödsfall till följd av pandemin. Men enligt den analys som Institute for Health Metrics and Evaluation presenterade i förra veckan kan denna siffra komma att öka till 410.000 till den 1 januari nästa år, förutsatt att användningen av munskydd och social distansering fortsätter som i dag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?