Hoppa till innehållet

Annons

Fauci sågar Trumps virusbesked: ”Statistiken är oroväckande”

USA:s ledande smittskyddsexpert, Anthony Fauci, köper inte Donald Trumps påstående att pandemin i landet nått en vändpunkt. Antalet som smittas varje dag är fortfarande på tok för högt, säger han.

USA:s ledande smittskyddsexpert, Anthony Fauci.
USA:s ledande smittskyddsexpert, Anthony Fauci.Foto:Kevin Dietsch

Det var under torsdagskvällen lokal tid som USA:s president Donald Trump konstaterade att utvecklingen av pandemin i USA nu ”rundat ett hörn”. Detta med anledning av att antalet nya fall per vecka minskat med 44 procent sedan i slutet av juli, samtidigt som de dagliga dödsfallen också gått ner, om än inte lika mycket.

Smittskyddsexperten Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, delar dock inte presidentens syn på situationen.

”Jag är ledsen, men jag håller inte med. För om du tittar på statistiken så är den oroväckande”, säger han till MSNBC, en av de större nyhetskanalerna i USA.

För enligt Anthony Fauci är siffrorna fortfarande oroväckande höga. Inte minst med tanke på den annalkande hösten då vi tillbringar mer tid inomhus. Därutöver befarar experterna att det nya coronaviruset, som många andra luftvägsvirus, kommer att kunna spridas lättare då, när luften blir torrare och temperaturen sjunker.

”Du har en baslinje på 40.000 nya fall om dagen, samtidigt som det finns tecken på att fallen ökar i vissa delar av landet, som Dakotas och Montana. Du vill inte börja med en baslinje som är så hög”, säger han.

Till en början var Anthony Fauci en av presidentens närmaste rådgivare och syntes ofta tillsammans med honom på olika presskonferenser. Men då Fauci varit kritisk mot de åtgärder som vidtagits för att bromsa smittan har han hamnat mer och mer i skymundan.

Det har dock inte hindrat Fauci från att prata med medierna, vilket har skapat irritation. Enligt den amerikanska nyhetskanalen Politico finns det mejl som visar hur myndigheten Department of Health and Human Services försökt kontrollera vad Anthony Fauci säger till medierna.

”Alla som känner mig, alla som vet något om mig, vet att det vore helt meningslöst. För ingen kommer någonsin kunna utöva påtryckningar eller tysta mig från att säga något offentligt. Så oavsett vem som skrev det där, så var det ett mejl i onödan”, säger Fauci om uppgifterna.

I dagsläget har USA registrerat drygt 193.000 dödsfall till följd av pandemin. Men enligt den analys som Institute for Health Metrics and Evaluation presenterade i förra veckan kan denna siffra komma att öka till 410.000 till den 1 januari nästa år, förutsatt att användningen av munskydd och social distansering fortsätter som i dag.

Innehåll från Uppsala UniversitetAnnons

Elektroteknik driver teknikutvecklingen

Under första året på utbildningen får ingenjörerna bygga om en bil till en elbil.
Under första året på utbildningen får ingenjörerna bygga om en bil till en elbil.

Sveriges behov av kompetens inom elektroteknik ökar i takt med samhällets krav på elektrifiering och grön omställning. Uppsala universitet är en av landets främsta läroanstalter inom elektroteknik och står redo att utbilda en ny generation av ingenjörer och specialister.

Framtidens stora utmaningar kräver kompetens inom elektroteknik. Elektrifiering av fordonsflottan och industri samt utveckling av kraftelektronik är bara några av de stora förändringarna som står inför oss. För att möta dessa krav och möjliggöra för nya innovationer behövs en stark och kompetent arbetskraft.

Uppsala universitet erbjuder en omfattande utbildning inom elektroteknik. Programmen inkluderar både civil- och högskoleutbildning, med fokus på praktiska projekt där eleverna får möjlighet att bygga och arbeta med elsystem inom olika tillämpningsområden.

Läs mer om högskoleingenjörsprogrammet på Uppsala universitet här 

Bred och allsidig kompetens för nya generationens ingenjörer inom elektroteknik

Johan Forslund, biträdande lektor på elektricitetslära på Uppsala universitet, betonar vikten av att utbilda en ny generation av ingenjörer med en bred och allsidig kompetens inom elektroteknik:

– Vi speglar det som händer i samhället genom vår forskning och utbildning. Elektroteknik är ett ämne som är mycket bredare än många tror, och har tillämpningar inom allt från fordon, sensorer och transmission till vattenkraft, solkraft och vindkraft. Det råder stort behov på arbetsmarknaden, så det är viktigt att fler får upp ögonen för ämnet och inser vilka möjligheter det kan ge.

Läs mer om civilingenjörsprogrammet på Uppsala universitet här 

Martin Hellgren, ordförande för Elektrosektionen och student vid Uppsala universitet, delar Forslunds synpunkt om vikten av en bred och allsidig utbildning inom elektroteknik.

– Våra utbildningar fokuserar på praktiskt arbete och projekt där vi kan tillämpa vår teoretiska kunskap. Det är viktigt att vi som studenter får möjlighet att arbeta med verkliga problem och utmaningar inom olika tillämpningsområden för att förbereda oss för framtidens arbete inom elektroteknik, säger han och fortsätter:

– Sedan får man inte glömma att allt inte handlar om plugget – studentlivet runtomkring är minst lika kul i Uppsala! 

En kompetens inom elektroteknik kommer att vara avgörande för att möta framtida utmaningar och för att möjliggöra för nya innovationer som kan bidra till en grön och hållbar framtid.

Om du har en passion för teknik och vill vara med och skapa en bättre framtid, kan en utbildning inom elektroteknik vara rätt val för dig. 

3 anledningar att söka en utbildning i elektroteknik:

1. Breda karriärmöjligheter inom en rad olika branscher, exempelvis fordonsindustrin, kraft- och energisektorn och telekommunikation.

2. En starkt praktisk inriktning, med projektarbeten och examensarbeten som ger studenterna chansen att tillämpa sin teoretiska kunskap i praktiska projekt och problem.

3. Rikt studentliv med nationer, kårer och föreningar som ger möjlighet till både sociala och professionella nätverk. Elektroteknikstudenterna har självklart sin egen sektion, E-sektionen. 

Besök institutet för elektroteknik här

Mer från Uppsala Universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Uppsala Universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera