1515
Annons

Fastighetsraket i Nordkoreas grannstad

HONGKONG. Priserna på fastigheter i kinesiska staden Dandong, vid gränsen till Nordkorea, skjuter i taket på spekulation om förbättrat geopolitiskt läge. 

Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in.
Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in.Foto:TT

De uppmärksammade mötena mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in, samt Kims möte med Kinas president Xi Jinping, har varit raketbränsle för fastighetspriserna i den kinesiska staden Dandong som gränsar till Nordkorea.

Dandong är känd för sin aktiva gränshandel med Nordkorea, där kinesiska affärsmän korsar floden för att importera bland annat havs- och skaldjur, textilier och råvaror från Nordkorea.

Men under den senaste tidens kyliga relationer mellan Pyongyang och Peking, där Kina infört FN-ledda sanktioner, avstannade både gränshandel och byggprojekt i Dandong, rapporterar Radio Free Asia.

Nu har många projekt startat igen, bland annat en bro över Yalufloden som binder samman de båda länderna. Fastighetspriserna uppges ha ökat kraftigt bara under de senaste veckorna på spekulation om att normaliserade relationer. 

”Under senaste tiden har fastighetsmarknaden i Dandong återfått sin vitalitet”, säger en källa till RFA. ”On relationerna mellan Nord- och Sydkorea är goda, kommer relationerna mellan Kina och Nordkorea också förbättras”.


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?