ANNONS:
Till Di.se
Fastighet

Fastighetsnestorn: Finns dolda möjligheter på börsen

  • Foto: Anna Ekelund

BÅSTAD. Börsen är relativt lågt värderad och fastighetssektorn har betydligt mer att ger. Det säger fastighetsnestorn Erik Paulsson i en intervju inför kapitalmarknadsdagarna i Båstad.

Halvårsrapporterna redan visat att fastighetsbolagen mår mycket bra och det finns ingen större anledning att oroa sig för marknaden, enligt Erik Paulsson.

"Jag ser rätt optimistisk på fastighetsmarknaden. Det talas om problem, men jag tycker inte att de är så stora. Det är mest media som talar om det, om att räntan ska stiga exempelvis", säger han.

På tisdagens och onsdagens kapitalmarknadsdag i samband med Skistar Swedish Open i Båstad ska ett 15-tal fastighetsbolag och Collector berätta om sin syn på framtiden och ränteläget.

Hur ser du på räntan, är det botten vi ser nu?
"Om vi har bottenkänning? Ja, det kan jag nog hålla med om, säger Erik Paulsson".

Många av fastighetsbolagen har rapporterat en enorm vinsttillväxt, är den hållbar?
"Att den skulle vara enorm vill jag inte hålla med om. Vi har en hyfsad tillväxt. Jag har varit med i många konjunktursvängningar och tycker inte vinsterna är överdrivna".

Han poängterar att de bolag som går bra har ordning på sina finanser.

Hur ser du på de olika segmenten?
"Den kommersiella delen har ju haft den bästa tillväxten, men bostäder kommer också. Jag tycker inte att man har något att klaga på där heller."

Trots den goda tillväxten för bolagen handlas många fastighetsbolag till substansrabatt.

"Jag har varit med i 40 år och det är inte onormalt på något sätt."

Är börsen för försiktig i sin syn till vinsterna och fastighetsvärdena?
"Ja, kanske är börsen för försiktigt. Det kan finnas dolda möjligheter, det kommer en och annan internationell köpare. Tyskarna har varit väldigt intresserade, de kan ge svängningar som man inte förutser i dag."

Tror du att rabatterna innebär att det blir utköp från börsen?
"Det är sekretess på det. Men man har alltid en dörr öppen om det kommer en intressant affär", säger han.

Medan investerare som Rune Andersson och Carl Bennet varnat för de höga värderingarna tar Erik Paulsson börsuppgången med ro.

"Jag tycker inte att den är så högt värderad. Det är en väl en uppfattning man kan ändra på, men nu tycker jag inte det", säger han.

Han är hemlighetsfull om vad som skulle kunna ändra på hans börssyn, men betydligt mer talför när det gäller förväntningarna på Båstad i allmänhet och tennisveckorna i synnerhet.

"Det är hett. Det är fullt på alla konferenslokaler och alla hotell är fullbelagda."

Det gäller även det relativt nya hotellet Rivieras drygt 660 bäddar.

"Och det ska bli fler hotell", lovar Erik Paulsson.

Planerna omfattar minst 400 bäddar i Norrviken. Erik Paulsson drar parallellen till hur Skistar arbetar för att få bra boenden på sina destinationer, inte minst för att kunna locka till sig rätt personal. Skistar är också huvudsponsor till den första tennisveckan och herrarnas turnering, medan Ericsson är huvudsponsor till den efterföljande damtennisveckan.

Ericsson har tidigare haft ett stort evenemang för sin mediedivision i anslutning till tennisen, men så blir det inte i år, har Di tidigare rapporterat.

"Ericsson har varit lite fram och tillbaka, det har ju varit rätt många chefer som bytts ut. Men vi har goda relationer, det finns goda utvecklingsmöjligheter", säger Erik Paulsson.

Tyck till