1515
Annons

Fastighetsmiljardärens varning för nya tekniken: ”Måste ifrågasätta mer”

Digitalisering är på modet i fastighetsbranschen. Men fastighetsjätten Wallenstams vd Hans Wallenstam, varnar för att okritiskt ”svälja all ny teknik”. 

”Man hör om idéer som låter fantastiska, men sen är de plötsligt utfasade”, säger han.

”Det pratas om att vi måste digitalisera allt - men ingen vet till vilken nytta”, säger Hans Wallenstam.
”Det pratas om att vi måste digitalisera allt - men ingen vet till vilken nytta”, säger Hans Wallenstam.Foto:Mostphotos

Sedan några år tillbaka har ’proptech’, eller ny fastighetsteknik, blivit ett omtalat begrepp i fastighetsbranschen såväl i Sverige och utomlands.

Hans Wallenstam WALL B 0,00% Dagens utveckling , vd för och storägare i fastighetsbolaget Wallenstam som äger omkring 9.000 hyreslägenheter och 1.000 kommersiella lokaler, säger sig gilla nytänkande i branschen. 

Men samtidigt varnar han för att okritiskt ”svälja all ny teknik”. 

”Det är inte proptech, utan digitalisering, som är modeordet i vår bransch. Det pratas om att vi måste digitalisera allting. Men ingen vet till vilken nytta”, säger han och fortsätter:

”Vi måste ifrågasätta mer och se till att vi som företag eller våra kunder kan få billigare och bättre förvaltning genom tekniken som kommer.”

I en intervju i Dagens industri i somras slog han fast att Sverige har en bostadskris. 

Som exempel lyfte han fram att när bolaget öppnade sin bostadskö i Göteborg i juli ställde sig närmare 10 000 människor i den på bara några dygn.

Hur högt upp på folks önskelista står en digitalisering av hemmen när det samtidigt råder bostadsbrist?

”Där vi är just nu så vill ju många bara ha en säng. Ett sovrum. De struntar blankt i om det är digitaliserat eller inte. Vi är inte där än i behovspyramiden”, säger han.

Men att bygga för enkla bostäder vore fel, tycker Hans Wallenstam.

”Vi har ett ansvar att tänka på hur lägenheterna ska fungera i framtiden. Vi vill redan nu få med oss så mycket som möjligt som är till kundens gagn framöver”, säger han.

Finns det någon ny teknik som du tror kommer att vara standard i bostäder inom några år?

”Det är jättesvårt att förhålla sig till, men jag tror att intelligenta kylskåp och spisar som man kan styra via telefonen, kommer att bli populära.”

Han tycker att fastighetsägarna och byggarna måste hålla huvudet kallt för att inte låsa in sig i system som snabbt kan bli passé.

”Man hör om idéer som låter fantastiska, men sen är de plötsligt utfasade”, säger han och tar upp kylrum i källaren - för matvaror - som ett möjligt exempel.

”Det kan ju bli värdelöst över en natt för att drönare plötsligt kommer och drar in genom fönstret med en matleverans. Man måste verkligen tänka till kring hur trenderna går”, säger han.

I begreppet proptech lägger Hans Wallenstam även in hållbarhet. Där hoppas han att ny teknik ska kunna göra nytta framför allt inom produktionen.

”När hus byggs är ju exempelvis transporterna väldigt miljöbelastande. Den största grejen där är att göra allt elektrifierat”, säger han.

Tidigare har branschen som helhet varit ”ganska dålig på hållbarhet” vilket bland annat berodde på strukturen på fastighetsägandet, med många små bolag, hävdar han.

”Sedan började det komma fler satsningar. Bland annat drevs det av att kommunerna började sätta taxor på olika saker, exempelvis renhållningen, så att det blev lönsamt med hållbarhet”, säger han.

Hur betygsätter du branschen i dag när det gäller hållbarhet?

”Den är okej. Men kan absolut bli bättre”, säger han och tar upp att branschen går åt rätt håll i den här frågan:

”En drivkraft som har vuxit fram de senaste tio åren tror jag är att man inte bara vill vara nöjd med hur bra det går för bolaget, utan man vill också göra samhället bättre.”

Norges regering minskar uttagen ur oljefonden

Norges regering, med statsminister Jonas Gahr Støre, drar åt oljekranen i sin budget för 2023.

Enligt förslaget som nu läggs fram ska 316,8 miljarder norska kronor ur landets gigantiska oljefond användas för att finansiera budgeten 2023, en åtstramning med 18,3 miljarder kronor jämfört med årets budget.

Oljepengarna som används motsvarar 2,5 procent av värdet på den stora norska oljefonden, Statens pensjonsfond utland (SPU), enligt den norska regeringen. Det kan jämföras med nivån 2,6 procent eller 335,1 miljarder norska kronor i år.

Syftet med åtstramningen – som följer på en räcka år med stora pandemistimulanser – är att kyla av ekonomin och därmed inte tvinga fram onödigt aggressiva räntehöjningar från Norges centralbank.

”Den ekonomiska politiken måste nu stramas åt för att dämpa inflationstrycket och behålla det gynnsamma läge vi har med låg arbetslöshet och hög sysselsättning”, skriver Norges finansdepartement i en kommentar.

Liksom resten av västvärlden har den norska ekonomin sedan en tid präglats av ovanligt hög inflation, som just nu pendlar på den högsta nivån på över 30 år.

Budgeten bygger på en prognos där BNP för Fastlandsnorge växer med 1,7 procent 2023, en inbromsning mot årets tillväxt, som beräknas till 2,9 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera