Annons

Fastighetsmiljardär i läkemedelsbråk

Catellas styrelseordförande Johan Claesson har hamnat i ett storbråk med flera forskare på Karolinska institutet. Miljardären äger också läkemedelsbolaget Apodemus, som nu anklagas för att hemlighålla en ny kur mot sjukdomen Alzheimers.

Johan Claesson, Catella.
Johan Claesson, Catella.Bild:Catella

Fastighetsmiljardären Johan Claesson har genom sitt läkemedelsbolag Apodemus hamnat i en infekterad konflikt med flera forskare på Karolinska institutet. Han anklagas för att medvetet undanhålla en forskningsstudie om ett nytt läkemedel mot demenssjukdomen alzheimer, rapporterar Expressen.

”Tanken var att ta fram en första generationens nya läkemedel mot Alzheimers sjukdom, och samtidigt ge en viktig pusselbit till vad sjukdomen beror på”, säger läkaren och virologen Bo Niklasson, som var med och startade både studien och företaget Apodemus, till Expressen.

Bo Niklasson fick senare sparken från Apodemus efter att han och flera forskarkollegor ville publicera en kortare vetenskaplig artikel från studien, eftersom de ansåg att bolaget dröjt med att publicera resultaten offentligt. 

Därefter har en långtgående rättslig strid blossat upp. Företaget har genom ett beslut i tingsrätten förbjudit Bo Niklasson att prata om effekten av behandlingen eller att använda Pleconaril, som läkemedlet heter, enligt Expressen. Om Bo Niklasson berättar om forskningsresultaten riskerar han att få böta en halv miljon kronor till Johan Claesson.

Enligt Expressen har Apodemus också anmält Niklasson till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) samt polisanmält honom för bland annat dataintrång och företagsspioneri.

Professorn Lars Lindqvist, kollega med Niklasson på Karolinska institutet, antyder att det det kan finnas ekonomiska orsaker bakom bolagets upplevda fientlighet.

”Resultaten kan, om de visar på en positiv effekt, vara värda mycket pengar. En behandling för Alzheimers sjukdom är värd hundratals miljarder. Men det finns en gräns för hur länge man kan hålla på data”, säger han till Expressen.

Storägaren Johan Claesson menar dock att Apodemus inte alls medvetet dröjt med att publicera studien. Tidsplanen har hela tiden varit att den ska släppas sommaren 2017, konstaterar han.

”Det här är en kommersiell produkt, och bolaget bestämmer i de här frågorna. Vi äger projektet och vi bestämmer hur det redovisas och när”, säger han till Expressen.

Johan Claesson – som också är storägare och styrelseordförande för det börsnoterade finansbolaget Catella – säger sig inte förstå forskarnas frustration eftersom att han betalat för studien, medicinen och forskarnas lön.

Innehåll från EKNAnnons

Sveriges nya enhörning räknar med dubblerad omsättning

Stefan Jansson är vd på Polarium.
Stefan Jansson är vd på Polarium.

I våras värderades det smarta energilagringsbolaget Polarium till över en miljard dollar och blev därmed Sveriges nya enhörning. Bolaget har haft en slående tillväxtresa – och för att växa snabbt utan att tappa kontrollen över verksamheten har de använt garantier från Exportkreditnämnden, EKN.

Så kan EKN hjälpa företag att växa internationellt 

Svenska Polarium grundades 2015 och erbjuder energilagringslösningar baserade på litiumjonteknik till telekombranschen, tillverkningsindustrin och kommersiella fastigheter. Deras lösningar är baserade på smarta batterier och mjukvara som kan maximera användares inköp av grön och billig el.

– Generellt sett är el som smutsigast när den är dyrast, eftersom det är vid de dyra konsumtionstopparna som vi tvingas komplettera vår användning av förnybar el med fossil el från andra länder. Genom att maximera inköpen av grön el uppfyller våra lösningar därför två av kundernas intressen: att spara pengar och att bidra till klimatomställningen, säger Stefan Jansson, vd på Polarium.

– Vi jobbar till exempel mot ett stort hotell i Stockholm där vi räknar med att kunna sänka elkostnaden med 80 procent. Det är möjligt genom att de dels kan använda lagrad el från våra batterier när nätpriserna är som högst och dels kan sälja tillbaka el till elnätet när det är förmånligt för dem.

Dubblerar omsättningen i år

Polarium omsatte 741 miljoner kronor 2020 och 1,1 miljarder kronor 2021. Under 2022 räknar de med att dubblera omsättningen. Bolaget har idag fabriker och säljkontor världen över och i våras blev de Sveriges nya enhörning när de värderades till över en miljard dollar.

– Eftersom den pågående elektrifieringen är akut har vi velat växa så snabbt som möjligt. Lyckligtvis har vi haft rätt förutsättningar för en väldigt intensiv tillväxtresa utan att behöva sälja stora andelar av bolaget. En avgörande faktor i det har varit EKN, säger Stefan Jansson.

Växte snabbt med hjälp av EKN

EKN erbjuder exportörer och deras underleverantörer garantier som stöttar bolagens export. Polarium har använt flera av EKN:s garantier under sin tillväxtresa och gör det än i dag. Det handlar exempelvis om den så kallade rörelsekreditgarantin som minskar bankens risk vid lån till bolag.

– Vi var faktiskt det första bolaget som använde förlagan till EKN:s nya garanti Exportsprånget. Det innebar att vår bank fick 80 procents riskavtäckning när de gav oss kredit, trots att vi var relativt nyetablerade. Lösningen innebar att vi kunde växa snabbt med ett mindre beroende av externt kapital. Det har varit så värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Polarium använder också löpande en garanti för kundfordringar från EKN som säkrar att bolaget får betalt även om kunden inte kan betala som avtalat.

– Vi är ett tech-bolag som gör många affärer på utsatta marknader. Med den här garantin har vi kunnat tacka ja till affärer som vi inte hade kunnat ta annars; lägre kreditrisker ger högre tillväxt. Samma garanti kan även användas för att ge kunder attraktiva finansieringsvillkor och det är något som vi sneglar på framåt.

”Grön och billig el för alla”

I våras investerade AMF 955 miljoner kronor i Polarium och i höstas blev även Alecta ny delägare i bolaget. Tillväxtresan fortsätter mot målet, som enligt vd:n är ”grön och billig el för alla”.

– Globalt sett står fossila bränslen fortfarande för 80 procent av all elproduktion. Vi är mitt i en förflyttning mot ett helt nytt energisystem sett till infrastruktur, distribution och konsumtion. Här har Polarium en viktig roll att spela och än har vi bara sett början, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera