ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Fastighet

Fastighetsmiljardär i läkemedelsbråk

  • Johan Claesson, Catella. Foto: Catella

Catellas styrelseordförande Johan Claesson har hamnat i ett storbråk med flera forskare på Karolinska institutet. Miljardären äger också läkemedelsbolaget Apodemus, som nu anklagas för att hemlighålla en ny kur mot sjukdomen Alzheimers.

Fastighetsmiljardären Johan Claesson har genom sitt läkemedelsbolag Apodemus hamnat i en infekterad konflikt med flera forskare på Karolinska institutet. Han anklagas för att medvetet undanhålla en forskningsstudie om ett nytt läkemedel mot demenssjukdomen alzheimer, rapporterar Expressen.

”Tanken var att ta fram en första generationens nya läkemedel mot Alzheimers sjukdom, och samtidigt ge en viktig pusselbit till vad sjukdomen beror på”, säger läkaren och virologen Bo Niklasson, som var med och startade både studien och företaget Apodemus, till Expressen.

Bo Niklasson fick senare sparken från Apodemus efter att han och flera forskarkollegor ville publicera en kortare vetenskaplig artikel från studien, eftersom de ansåg att bolaget dröjt med att publicera resultaten offentligt. 

Därefter har en långtgående rättslig strid blossat upp. Företaget har genom ett beslut i tingsrätten förbjudit Bo Niklasson att prata om effekten av behandlingen eller att använda Pleconaril, som läkemedlet heter, enligt Expressen. Om Bo Niklasson berättar om forskningsresultaten riskerar han att få böta en halv miljon kronor till Johan Claesson.

Enligt Expressen har Apodemus också anmält Niklasson till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) samt polisanmält honom för bland annat dataintrång och företagsspioneri.

Professorn Lars Lindqvist, kollega med Niklasson på Karolinska institutet, antyder att det det kan finnas ekonomiska orsaker bakom bolagets upplevda fientlighet.

”Resultaten kan, om de visar på en positiv effekt, vara värda mycket pengar. En behandling för Alzheimers sjukdom är värd hundratals miljarder. Men det finns en gräns för hur länge man kan hålla på data”, säger han till Expressen.

Storägaren Johan Claesson menar dock att Apodemus inte alls medvetet dröjt med att publicera studien. Tidsplanen har hela tiden varit att den ska släppas sommaren 2017, konstaterar han.

”Det här är en kommersiell produkt, och bolaget bestämmer i de här frågorna. Vi äger projektet och vi bestämmer hur det redovisas och när”, säger han till Expressen.

Johan Claesson – som också är storägare och styrelseordförande för det börsnoterade finansbolaget Catella – säger sig inte förstå forskarnas frustration eftersom att han betalat för studien, medicinen och forskarnas lön.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies