1515

Fastighetsmiljardär i läkemedelsbråk

Catellas styrelseordförande Johan Claesson har hamnat i ett storbråk med flera forskare på Karolinska institutet. Miljardären äger också läkemedelsbolaget Apodemus, som nu anklagas för att hemlighålla en ny kur mot sjukdomen Alzheimers.

Johan Claesson, Catella.
Johan Claesson, Catella.Bild:Catella

Fastighetsmiljardären Johan Claesson har genom sitt läkemedelsbolag Apodemus hamnat i en infekterad konflikt med flera forskare på Karolinska institutet. Han anklagas för att medvetet undanhålla en forskningsstudie om ett nytt läkemedel mot demenssjukdomen alzheimer, rapporterar Expressen.

”Tanken var att ta fram en första generationens nya läkemedel mot Alzheimers sjukdom, och samtidigt ge en viktig pusselbit till vad sjukdomen beror på”, säger läkaren och virologen Bo Niklasson, som var med och startade både studien och företaget Apodemus, till Expressen.

Bo Niklasson fick senare sparken från Apodemus efter att han och flera forskarkollegor ville publicera en kortare vetenskaplig artikel från studien, eftersom de ansåg att bolaget dröjt med att publicera resultaten offentligt. 

Därefter har en långtgående rättslig strid blossat upp. Företaget har genom ett beslut i tingsrätten förbjudit Bo Niklasson att prata om effekten av behandlingen eller att använda Pleconaril, som läkemedlet heter, enligt Expressen. Om Bo Niklasson berättar om forskningsresultaten riskerar han att få böta en halv miljon kronor till Johan Claesson.

Enligt Expressen har Apodemus också anmält Niklasson till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) samt polisanmält honom för bland annat dataintrång och företagsspioneri.

Professorn Lars Lindqvist, kollega med Niklasson på Karolinska institutet, antyder att det det kan finnas ekonomiska orsaker bakom bolagets upplevda fientlighet.

”Resultaten kan, om de visar på en positiv effekt, vara värda mycket pengar. En behandling för Alzheimers sjukdom är värd hundratals miljarder. Men det finns en gräns för hur länge man kan hålla på data”, säger han till Expressen.

Storägaren Johan Claesson menar dock att Apodemus inte alls medvetet dröjt med att publicera studien. Tidsplanen har hela tiden varit att den ska släppas sommaren 2017, konstaterar han.

”Det här är en kommersiell produkt, och bolaget bestämmer i de här frågorna. Vi äger projektet och vi bestämmer hur det redovisas och när”, säger han till Expressen.

Johan Claesson – som också är storägare och styrelseordförande för det börsnoterade finansbolaget Catella – säger sig inte förstå forskarnas frustration eftersom att han betalat för studien, medicinen och forskarnas lön.


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder.
– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus.

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR.

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar.

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?