Annons

Fastighetsmarknaden rusar: ”Betydligt fler köpare än säljare”

Det ökade intresset i Uppsala får transaktionsvolymerna på fastighetsmarknaden att nå sina högsta nivåer på närmare 9 år – och affärerna skulle kunna vara ännu fler. 

”Det finns betydligt fler köpare än säljare inom nästan alla segment”, säger Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Property Partners. 

Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Property Partners.
Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Property Partners.

Transaktionsvolymerna på fastighetsmarknaden i Uppsala når i år sina högsta nivåer sedan 2011 då drygt 7.6 miljarder kronor investerades. Under andra halvan av november i år var volymerna uppe i 6.3 miljarder kronor, som motsvarar 4 procent av transaktionerna på fastighetsmarknaden i hela landet, enligt en uppskattning från Pangea Property Partners. 

”Det är en hög siffra och året är inte slut än, utan vi har december kvar som brukar vara årets mest transaktionsintensiva månad. Det är inte bara Uppsala som dragit iväg utan det är hela den svenska kommersiella fastighetsmarknaden som är väldigt het just nu”, säger Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Property Partners. 

Hittills under 2019 har 12 stora affärer gjorts i Uppsala och både i år samt under fjolåret har flera stora transaktioner satt avtryck på fastighetsmarknaden. Vasakronan och Svenska Handelsfastigheter är två av de bolag som vridit upp volymerna under 2019, enligt Pangea Property Partners. 

Under 2018 var det bland annat affärerna av Bonnier Fastigheter som stod för stora delar av volymerna. 

”Det sker mycket affärer i Uppsala och det skulle kunna ske ännu fler, för det finns betydligt fler köpare än säljare inom nästan alla segment”, säger Mikael Söderlundh. 

Räknat i antal affärer är det samma transaktionsnivå som förra året men i år har det varit väldigt stora affärer i snitt, som ökar den totala volymen. 

”Priserna har ökat stadigt och det finns aptit på stora investeringsvolymer i dagens marknad. Hela transaktionsmarknaden har medvind.”

Den största ökningen av affärer de senaste åren är i segmentet kontorsfastigheter och på de kontoren med bäst lägen i centrala Uppsala har rekordhyror på över 3.000 kr/kvm noterats under året. Den generella hyresökningen har varit 3-4 procent de senaste åren men i attraktiva lägen betydligt högre, enligt Mikael Söderlundh. 

Han har svårt att se att intresset för Uppsala skulle ge vika och menar att den enda anledningen till minskade affärsvolymer är en generell avmattning i hela fastighetsmarknaden.  

”Våra investerare letar efter städer som kan uppvisa befolkningstillväxt, starkt näringsliv och en dynamisk fastighetsmarknad med spännande nyproduktion och möjligheter att växa. Alla sådana parametrar är på plats.” 

”Dessutom har man lyft hela stationsområdet och förbättrat infrastrukturen med bland annat dubbelspår till Gävle och kommande fyrspår till Stockholm. Det förbättrar pendlingsmöjligheterna och ökar värdet på fastigheterna”, säger Mikael Söderlundh. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?