ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fastighetsmäklarna mer deppiga om bomarknaden

  • Foto: Colourbox

Tendensen förvärras något i november: fler fastighetsmäklare räknar med sjunkande bostadspriser under nästkommande tremånadersperiod – en ur deras och säljares synvinkel pessimistisk inställning.

Det visar statistik från den svenska analysfirman Valueguard, som tillsammans med mäklarnas branschorganisation Fastighetsmäklarförbundet veckovis frågar mäklarna om hur de bedömer prisutvecklingen under följande tre månader.

Nu tror 29 procent av mäklarna i enkäten på sjunkande bostadspriser mot 22 procent som tror på en uppgång, refererar nyhetsbyrån Direkt den senaste mätningen. 

Nettonivån, minus 7, är i nivå med genomsnittet under de senaste fyra veckorna men en viss försämring jämfört med oktober: då trodde 28 procent på en nedgång och 25 procent på en uppgång. Det innebär en indexsiffra på minus 3, även om det under sista veckan i oktober syntes en viss extra dipp – till minus 10.

"Det är många faktorer som påverkar mäklarnas bedömning såsom en allmän oro på marknaden, ovanligt stort utbud av bostäder, bankernas hårdare krav och Riksbankens kommande räntehöjning", säger Erik Olsson, ordförande för Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar enligt Direkt.

Enligt nyhetsbyrån var dock noteringarna ungefär dubbelt så negativa för ett år sedan, medan de vid samma tid på året 2016 var positiva och därmed inställda på prisuppgångar.

  • Valueguards mäklarpanel, där nivåer över noll innebär väntade prisuppgångar på svenska bostäder på tre månaders sikt, och vice versa. Källa: Fastighetsmäklarförbundet; grafik: nyhetsbyrån Direkt. Foto:
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies