1515

Fastighetsjättens nya vd lyfter blicken: ”Vi har tittat på Norden”

Vasakronan har påbörjat sitt andra decennium som Sveriges största fastighetsbolag och förvaltar i dag en portfölj värderad till närmare 150 miljarder kronor. 

Sedan en knapp månad är Johanna Skogestig vd för det bolag där karriären en gång började.

Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.
Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.Foto:Jesper Frisk

För Johanna Skogestig var vägen in i fastighetssektorn inte självklar. Hon valde Lantmäterilinjen på Kungliga tekniska högskolan, KTH, då ämnen som naturvetenskap och matematik lockade. 

”Jag är uppvuxen i Värmland med skogsbruk och jordbruk och där var lantmätare något coolt, min pappa och morfar tyckte att det var någon man såg upp till så de blev väldigt stolta när jag kom in. Men jag hade ingen plan mer än att testa och se”, säger Johanna Skogestig.

”Efter andra sommaren valde jag inriktning bygg- och fastighetsekonomi och kände ganska snabbt att det var ett fastighetsbolag jag ville jobba på.”

Efter KTH rekryterades hon 1998 till en roll inom fastighetsinvesteringar på AP-fastigheter där hon blev kvar i nio år. Ett av Johanna Skogestigs sista uppdrag, hösten 2007, var att syna fastighetsbolaget Vasakronan som låg ute till försäljning. 

”Jag sa upp mig i samband med att vi började titta på detta, men var med och åkte runt och utvärderade beståndet. Och det passade ju perfekt, det kändes som helt rätt sak att göra så jag höll hela tiden tummarna för att det skulle bli AP-fastigheter som köpte.”

Förvärvet blev Sveriges största fastighetsaffär hittills med sina 41,1 miljarder. 2015 slöt Johanna Skogestig cirkeln och återvände till Vasakronan och den 1 november i år efterträdde hon Fredrik Wirdenius som innehaft vd-posten sedan januari 2008. Hon funderade dock noggrant på om hon skulle söka tjänsten. 

”Jag har inte haft målet att bli vd men har tidigare ofta hamnat i chefsroller. Hade du frågat mig för tio år sedan hade jag nog sagt att det inte verkar vara särskilt kul att vara vd, högst upp där det blåser mest. Men det är en mognadsfråga och jag har kommit till insikt om att det här bolaget varken står eller faller med vd:n och det är inte heller så ett stort bolag ska skötas. Vi har en stark organisation och en väldig drivkraft inbyggd i kulturen, det vill jag vara med att leda och utveckla.”

Vasakronan har en relativt enkel strategi; centrala lägen i våra fyra största städer. Det pratas om en konjunkturnedgång men ränteläget är fortsatt gynnsamt och hyresmarknaden är stark i alla städer man verkar i, menar Johanna Skogestig.

Hon pekar till exempel på Uppsala där man under 2019 hade topphyror som översteg Malmös. För Vasakronan handlar det framåt mycket om att ta tillvara på de möjligheter som finns i det egna beståndet, projektportföljen är större än någonsin och ligger på 10-12 miljarder. Möjligtvis kommer man även bredda sig geografiskt.

”Vi kommer att fortsätta investera i eget bestånd under alla konjunkturcykler eftersom det alltid finns potential där. Transaktioner är också jätteviktigt, vi kommer fokusera lite mer på kassaflöde framåt men transaktionsintensiva ska vi vara. Strategin ligger kvar med tillväxtmarknader. Vi har tittat på Norden som helhet och framför allt huvudstäder sedan får vi se när läge uppstår, det ska vara rätt och vi har inte bråttom”, säger Johanna Skogestig


Innehåll från iDr-klinikenAnnons

De vill ge människor ägandeskap över sin hälsa

iDr-kliniken kom att spela en betydande roll när coronapandemin lamslog samhället och efterfrågan på covidtest var hög hos såväl företag som privatpersoner. Nu förflyttas fokus så sakteliga från Covid-19 till internationell expansion och innovativa vårdtjänster för privatpersoner. 

– Vi bygger upp en modern vårdverksamhet där olika sorters testning av sitt hälsotillstånd ska vara lättillgängligt för patienten, ur såväl ett ekonomiskt som ett kunskapsmässigt perspektiv, säger Simon Pålsson, grundare av iDr-kliniken samt specialistläkare. 

iDr-kliniken har i dagsläget egna kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö men verksamheten expanderar hela tiden; de senaste året har de anställt två personer i veckan och nu siktar de på att etablera sig internationellt. Till skillnad från liknande aktörer har de bland annat egen laboratorieverksamhet, eget journalsystem, transportsystem, IT-avdelning samt kundtjänst.

– Vi såg tidigt värdet av att utveckla alla delar av verksamheten inom bolaget. På så vis kan vi kontrollera hela förloppet och får en självständighet – vi är i det närmaste oberoende av externa aktörer, säger Siri Pålsson, vice vd och medgrundare.

En mer utvecklad vård – genom testning

I takt med att samhället börjar öppna upp och behovet av covid-testning minskar satsar nu iDr-kliniken på sitt nya fokusområde: en utvecklad vårdapparat och tillgänglig testning, i syfte att ge privatpersoner bättre koll på sin hälsa – och chansen att själva förebygga sjukdomar.

– Vi håller på att ta fram en privatiserad möjlighet att screena sin kropp för att få bättre koll på sitt hälsotillstånd. Alla människor har olika behov och det finns en uppsjö med åtgärder man kan vidtaga för att förebygga sjukdom – men ibland är det svårt att veta sin hälsostatus när man inte har analyserat sig själv, säger Axel Svensson, vd och delägare på iDr-kliniken.

Ett testresultat kan ge indikationer på vad man behöver ändra i sin livsstil. Det kan till exempel handla om hur man ska träna, att man behöver en viss kost eller öka sitt intag av vitaminer och mineraler. Avancerad, modern testning kan också förutse allvarligare sjukdomar, vilket kan vara något som patienten vill få information om i ett tidigare skede. 

– I grund och botten handlar det om att vi identifierat ett behov av att ge mer ägandeskap till patienterna. Vi vill genom testning ge dem möjlighet att kunna kontrollera det de vill kontrollera, avslutar Simon Pålsson.

Om iDr-Kliniken
iDr-Kliniken är ett dotterbolag till iDr Medical Consulting AB som startades av Simon Pålsson 2011. Simon Pålsson är idag specialistläkare i Kirurgi, utbildad vid Lunds Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Idag ägs och drivs bolaget tillsammans med Siri Pålsson, Arkitekt SAR/MSA och Axel Svensson, Systemutvecklare. Bolaget startade sin klinikverksamhet 2020 och utgör idag en koncern med 5 dotterbolag och ca 80 anställda inom hälso- och sjukvård, friskvård och laboratoriemedicin.

Läs mer på idr-medical.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med iDr-kliniken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?