ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fastighetsjättens nya vd lyfter blicken: ”Vi har tittat på Norden”

  • Johanna Skogestig, vd för Vasakronan. Foto: Jesper Frisk

Vasakronan har påbörjat sitt andra decennium som Sveriges största fastighetsbolag och förvaltar i dag en portfölj värderad till närmare 150 miljarder kronor. 

Sedan en knapp månad är Johanna Skogestig vd för det bolag där karriären en gång började.

För Johanna Skogestig var vägen in i fastighetssektorn inte självklar. Hon valde Lantmäterilinjen på Kungliga tekniska högskolan, KTH, då ämnen som naturvetenskap och matematik lockade. 

”Jag är uppvuxen i Värmland med skogsbruk och jordbruk och där var lantmätare något coolt, min pappa och morfar tyckte att det var någon man såg upp till så de blev väldigt stolta när jag kom in. Men jag hade ingen plan mer än att testa och se”, säger Johanna Skogestig.

”Efter andra sommaren valde jag inriktning bygg- och fastighetsekonomi och kände ganska snabbt att det var ett fastighetsbolag jag ville jobba på.”

Efter KTH rekryterades hon 1998 till en roll inom fastighetsinvesteringar på AP-fastigheter där hon blev kvar i nio år. Ett av Johanna Skogestigs sista uppdrag, hösten 2007, var att syna fastighetsbolaget Vasakronan som låg ute till försäljning. 

”Jag sa upp mig i samband med att vi började titta på detta, men var med och åkte runt och utvärderade beståndet. Och det passade ju perfekt, det kändes som helt rätt sak att göra så jag höll hela tiden tummarna för att det skulle bli AP-fastigheter som köpte.”

Förvärvet blev Sveriges största fastighetsaffär hittills med sina 41,1 miljarder. 2015 slöt Johanna Skogestig cirkeln och återvände till Vasakronan och den 1 november i år efterträdde hon Fredrik Wirdenius som innehaft vd-posten sedan januari 2008. Hon funderade dock noggrant på om hon skulle söka tjänsten. 

”Jag har inte haft målet att bli vd men har tidigare ofta hamnat i chefsroller. Hade du frågat mig för tio år sedan hade jag nog sagt att det inte verkar vara särskilt kul att vara vd, högst upp där det blåser mest. Men det är en mognadsfråga och jag har kommit till insikt om att det här bolaget varken står eller faller med vd:n och det är inte heller så ett stort bolag ska skötas. Vi har en stark organisation och en väldig drivkraft inbyggd i kulturen, det vill jag vara med att leda och utveckla.”

Vasakronan har en relativt enkel strategi; centrala lägen i våra fyra största städer. Det pratas om en konjunkturnedgång men ränteläget är fortsatt gynnsamt och hyresmarknaden är stark i alla städer man verkar i, menar Johanna Skogestig.

Hon pekar till exempel på Uppsala där man under 2019 hade topphyror som översteg Malmös. För Vasakronan handlar det framåt mycket om att ta tillvara på de möjligheter som finns i det egna beståndet, projektportföljen är större än någonsin och ligger på 10-12 miljarder. Möjligtvis kommer man även bredda sig geografiskt.

”Vi kommer att fortsätta investera i eget bestånd under alla konjunkturcykler eftersom det alltid finns potential där. Transaktioner är också jätteviktigt, vi kommer fokusera lite mer på kassaflöde framåt men transaktionsintensiva ska vi vara. Strategin ligger kvar med tillväxtmarknader. Vi har tittat på Norden som helhet och framför allt huvudstäder sedan får vi se när läge uppstår, det ska vara rätt och vi har inte bråttom”, säger Johanna Skogestig

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer