1515
Annons

Fastighetsgurun: Nätet kommer ta död på butikerna

Det ser ljust ut för bostads-, kontors- och lagerfastigheter men handelssegmentet kommer att pressas av en butiksdöd när näthandeln vinner mark.

Det sade den norska fastighetsinvesterararen Ivar Tollefsen vid ett seminarium i Oslo på torsdagen, enligt den norska branschtidningen Estate.

"Näthandel kommer i stadig takt att ta över och därmed kommer de fysiska butikerna att duka under i konkurrensen. När man kan scanna foten på en 3D-printer för att finna sin riktiga skostorlek kommer det inte finnas någon anledning till att gå till en butik och pröva skon. Försäljningsställena kommer att försvinna", citeras han.

Ivar Tollefsen framhåller att en aktör som norska Mustad Eiendom tänker "helt riktigt". Mustad meddelade i förra veckan att deras "guldkalv", Norges sjunde största shoppingcenter CC Vest utanför Oslo, ska omvandlas till en stadsmiljö med bostäder samt butiker i kvarterens gatuplan.

Ivar Tollefsen har under de senaste åren investerat tungt i bostadsfastigheter och påpekade under seminariet att det inte går att "digitalisera bostäder". Rörande kontors-fastigheter påpekar han att "folk fortsatt behöver kontor för att mötas och jobba". Den ökade näthandeln kommer vidare att stödja lager och logistikfastigheter, enligt hans bedömning. 

Ivar Tollefsen är storägare och styrelseordförande i Heimstaden, ett bostadsinriktat fastighetsbolag vars preferensaktie är noterad på First North i Stockholm.

Avslag för vindkraftpark till havs utanför Gävle

Mark- och miljödomstolen i Östersund har gett avslag för planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gävle Dagblad.

”Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte”, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken, villkor för tillståndet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera