1515

Fastighetsanalytiker: "Nyuthyrningar ger stöd till sektorn"

Vissa fastighetsbolag har redan rapporterat inför att Atrium Ljungberg, Castellum och hotellfastighetsbolaget Pandox släpper kvartalsresultat under mitten av innevarande vecka. 

För sektorn väntas en stark nyuthyrning ha stött medan föreslagna skatteförändringar har bromsat transaktionsvolymerna under det gångna kvartalet.

Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför kommande fastighetsbolagsrapporter.

"Det andra kvartalet tenderar att säsongsmässigt vara ett starkare kvartal än det första och vi ser inget undantag i år. Även om föreslagna förändringar av den svenska skattelagstiftningen har bromsat de affärsmässiga volymerna så verkar obligationsemissioner och nyuthyrningar ge stöd till sektorn", skriver Handelsbanken i ett marknadsbrev.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Under förra veckan samt inledningen av denna vecka har Stockholmsbaserade Fabege och Fast Partner, Norrlandsinriktade Diös, Göteborgsexponerade Platzer och Öresunds-tunga Wihlborgs redan släppt halvårssiffror inom fastighetssektorn.

Trenden överlag för ovan nämnda bolag, oavsett exponering, har varit påpekanden om bra ekonomisk utveckling och/eller en bra hyresmarknad men att avkastningskraven inte förändrats särskilt mycket och endast utgjort ett begränsat stöd för fastighetsvärderingarna under det gångna kvartalet.

Atrium Ljungberg väntas klockan 8.30 på onsdagen redovisa hyresintäkter på 614 miljoner kronor (538) samt förvaltningsintäkter om 308 miljoner kronor (249). Nordea för i en analys fram att en engångspost om 40 miljoner kronor väntas ha stött vinsttillväxten i det gångna kvartalet. För övrigt förväntas en stark hyresmarknad i Stockholm, runt tre fjärdedelar av portföljen, ha stött. Kontor står för drygt hälften av bolagets totala portfölj vilket har bättre utsikter än de knappa hälften som består av detaljhandelsfastigheter.

"Projektpotentialen är solid, understött av en pipeline på omkring 13 miljarder kronor, och vi väntar oss att få höra mer relaterat till byggstart av såväl kontor och bostäder under 2017", skriver Nordea i en fastighetssektorsanalys.

Hotellfastighetsbolaget Pandox rapport väntas klockan 7 på torsdagsmorgonen med telefonkonferens två timmar senare. Enligt SME Direkts konsensusprognos väntas ebitda-resultatet landa på 577 miljoner kronor för det andra kvartalet (491).

Bolaget väntas under det gångna kvartalet ha påverkats negativt av att påsken i år inföll under det andra kvartalet, mot det första kvartalet 2016. Utöver det har drygt 1.400 rum oklassificerats från operatörsverksamhet under kvartalet. Inom återstående operatörsverksamhet har bolaget lagt till ett hotell i Bryssel i maj. Verksamheten i Bryssel har förväntats att förbättras under återstoden av 2017, jämfört med några problemfyllda kvartal i fjol efter terroristattacken som drabbade staden i slutet av mars.

Även Castellum, med fastigheter värda 74 miljarder vid utgången av mars, rapporterar på torsdagsmorgonen klockan 8. Knappt en fjärdedel vardera av beståndet återfinns i Öresund, Göteborg med omnejd samt i Stockholmsområdet. Kvartalets förvaltningsresultat väntas ha uppgått till 633 miljoner kronor (444), enligt SME Direkt. Bolaget hade en historiskt hög nettouthyrning i det första kvartalet (103 miljoner kronor) med stöd av 84,5 miljoner kronor från en ökande projektportfölj. Utvecklingen i projektportföljen, den allmänt starka hyresmarknaden för det väldiversifierade fastighetsbolaget liksom eventuella nya tankar i spåren av skatteförslagen är faktorer som kan tänkas vara i fortsatt fokus.

Redan i samband med rapporten för det första kvartalet sade vd Henrik Saxborn att förslaget om en ökad beskattning av fastighetssektorn lagt sig som "en våt filt" över sektorn och att osäkerheten hade påverkan på fastighetstransaktionsvolymen.

"Innan vi vet mer om skattefrågan kan vår investeringsvolym mest tänkas komma från projekt", sade han då.

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?