1515
Annons

Fastighetsägarna: S börjar i fel ände – kräver lagändringar mot kriminella

Allt fler kriminella startar aktiebolag och hyr lokaler, enligt Fastighetsägarna Sverige.

Inför nästa veckas S-kongress kräver branschorganisationen att hyreslagen ändras så det blir enklare att vräka brottslingar.

S-ministrarna Mikael Damberg och Morgan Johansson.
S-ministrarna Mikael Damberg och Morgan Johansson.Foto:TT

Justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg har aviserat ett förslag som gör det lättare att vräka kriminella som hyr en bostad. Förslaget ska läggas fram på Socialdemokraternas kommande kongress.

Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige, anser att det är att börja i fel ände.

”Ett första steg bör vara att möjliggöra vräkning av kriminella som hyr lokaler. Det är ett växande problem att brottslingar startar aktiebolag och hyr lokaler.”

Lokalhyreskontrakt har blivit mer attraktivt för organiserad brottslighet enligt Fastighetsägarna, då ett kontrakt samt ett aktiebolag är viktiga förutsättningar för penningtvätt.

Är de på plats kan en lokal användas för penningtvätt, människohandel och svartarbete men även terrorförberedelse samt förvaring av vapen och narkotika enligt Fastighetsägarna.

Därför måste hyreslagen moderniseras enligt Anders Holmestig.

”Kommer man åt det här försvårar man för en stor del av brottsligheten”, säger han.

Fastighetsägarna vet inte omfattningen av problemet, men många medlemmar hör av sig och är bekymrade.

”Det handlar om hot, och kriminella stör även andra lokalhyresgäster.”

Ett problem är att en fastighetsägare kan dömas till straffrättsligt medansvar för koppleri eller förberedelse till terrorbrott. Lagen bör därför ge fastighetsägare möjligheter att omedelbart avsluta hyresförhållanden vid misstankar om sådana brott enligt Anders Holmestig.

Fastighetsägarna pekar också på att dagens lagstiftning ställer för höga krav på bevis vilket bland annat leder till höga ombudskostnader och risk för skadestånd i mångmiljonklassen.

Bidens reformpaket antaget av senaten

Senaten i den amerikanska kongressen har antagit ett stort reformpaket kring vård, energi och klimat.

Foto:Susan Walsh

Paketet är betydligt mindre ambitiöst än det som president Joe Biden föreslog när han tillträdde som president, men omfattar ändå 740 miljarder dollar under tio år i satsningar på främst klimatåtgärder och sänkta medicinpriser.

Att senaten antagit lagpaketet ses som en stor framgång för presidenten. Det antogs med minsta möjliga majoritet, röstsiffrorna 51–50 i kammaren där vicepresident Kamala Harris har utslagsröst.

Reformpaketet går nu vidare till representanthuset där det väntas bli antaget.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera