ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Fastighetsägare hyr ut lägenheter för 1.000 kronor natten

  • Foto: Hasse Holmberg / TT

Hyresrätter i Stockholms innerstad hyrs ut under hotelliknande former för 1.000 kronor natten, rapporterar Mitti. Om avtalen mellan uthyrningsfirmorna och fastighetsägarna är lagliga ska nu utredas.

Bristen på bostäder i Stockholm har gett upphov till en ny nisch för uthyrningsfirmorna. För runt 1.000 kronor natten förvandlas vanliga hyresrätter på åtrådda adresser i innerstan till korttidsboenden med tillgång till städning och tvättstuga, skriver Mitti. 

”Majoriteten av lägenheterna har blivit hotell. Det är förskräckligt”, säger en fast boende på på Kocksgatan till tidningen.

Enligt Mittis kartläggning erbjuds hotellägenheterna i flera stadsdelar i Stockholms innerstad. Utöver Kocksgatan på Södermalm, har tidningen även kunnat identifiera minst 33 lägenheter bland annat på Upplandsgatan i Vasastan, samt ett antal adresser på Östermalm och Kungsholmen.

De permanenta hyresgästerna vittnar om nya grannar varje vecka och fastighetsägare som försökt vräka dem till förmån för mer lukrativa korttidsuthyrningar.

”Han vill inte ha oss här. Om han fick välja skulle han göra hotell av allting”, säger en annan boende om sin hyresvärd till Mitti.

Bakom de exklusiva uthyrningarna står bolag som Silverdoor Apartments och Beautiful Apartments, som tecknar avtal med fastighetsägarna att få hyra ut lägenheterna i andra hand. Hur de avtalen är utformade eller om denna form av uthyrning är laglig är oklart, skriver Mitti.

”Våra jurister har börjat titta på det här. Frågan är om det är tillåtet. Att driva hotell innebär helt andra regler, bland annat när det gäller brandsäkerhet. Dessutom är vi kritiska till att man tar bort hyresrätter från marknaden när det råder bostadsbrist”, säger Zeljko Kranjeb, chef på juridiska avdelningen på Hyresgästföreningen Region Stockholm, till tidningen.

Silverdoor Apartments och Beautiful Apartments har inte velat kommentera uthyrningarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer