ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

DI Gasell 2017

Fastighets-vd:n: "Kunde fått en lättare start"

  • Hans Wallenstam, vd för Wallenstam, intervjuas av Lotta Edling. Foto: Jesper Frisk

GÖTEBORG. Den stora publik som hade tagit sig till torsdagens Gasellfest i Göteborg bjöds på insikter i både fastighetsmarknaden och politiken. De mest handfasta råden stod dock Anna Appelqvist från Gina Tricot för.

”Våga, satsa, vinn.”

På torsdagen var det dags för att fira tillväxtraketerna i Västra Götalands och Hallands län. 650 personer hade trotsat trafikkaoset i samband med det stundande EU-toppmötet i Göteborg för Di:s Gasellgala i samma stad.

En av gästerna på scen var fastighets-vd:n Hans Wallenstam. Han tillträdde som vd för familjeföretaget redan som 29-åring, 1991, när fastighetskrisen var i sitt inledningsskede.

”Börskursen var på 220 kronor när jag började. Efter ett år stod aktien i 7 kronor. En lättare start kunde man ha fått”, säger Hans Wallenstam.

Nyligen fick han stor uppmärksamhet efter beslutet att ställa om 90 blivande bostadsrätter i Solberga i södra Stockholm till hyresrätter. Han var långt ifrån förberedd på reaktionerna.

”Det är några som har jämfört det jag gjorde med skotten i Sarajevo.”

Själv ser han dock inte riktigt så på saken:

”Jag var mer en spegel av hur marknaden var.”

Oron som finns på fastighetsmarknaden just nu tycker han främst handlar om Stockholm, där det under en tid byggts oerhört mycket. Det är också där prisutvecklingen varit som starkast.

”Sedan finns det en tendens att allt som sker i Stockholm kommer till Göteborg”, säger Hans Wallenstam.

Han ser både likheter och skillnader om man jämför situationen i dag med den på 1990-talet.

”På 1980-talet fanns det bara möjligheter. Så kan man se att det har varit lite på sista tiden också.”

Både inflation och ränteläge är däremot helt annorlunda i dag.

På scen syntes även Anna Appelqvist, dotter till Gina Tricot-grundarna Jörgen och Anette Appelqvist. Hon är nu varumärkeschef på Boråsbaserade Gina Tricot, som sedan starten för 20 år sedan växt till ett företag med 185 butiker. Innan växtvärken slog till på allvar för företaget hann Gina Tricot med att bli Gasellföretag hela åtta gånger.

”Allt gick väldigt snabbt. Någonstans tog det stopp.”

De senaste åren har utvecklingen gått trögt, med flera år av förluster. 2017 har enligt Anna Appelqvist däremot gått bra.

”2017 har varit ett bra år för oss. Vi är väldigt positiva, vi har haft många månader där vi varit bättre än branschen.”

Till de närvarande entreprenörerna har hon ett tydligt råd:

”Man ska inte tänka så mycket som entreprenör: våga, satsa, vinn.”

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg framhöll under kvällen att Sverige har svart bälte i strukturomvandling. Han ser tecken på att bemanningsbranschen växer så det knakar, vilket skulle kunna leda till framtida Gasellföretag i branschen.

”Samtidigt vill jag inte se för mycket av bara en sektor som växer. Jag vill ha en bred tillväxt.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies