Fastighets-vd är årets stjärnskott på maktlistan

Under brinnande pandemi gick Stina Lindh Hök från operativ chef till vd på fastighetsbolaget Nyfosa. Ett spännande skifte – men tajmingen kunde ha varit bättre.

Nu har hon en topplacering som årets stjärnskott i Di:s rankning Näringslivets mäktigaste kvinna.

Stina Lindh Hök
Stina Lindh HökFoto:Joey Abrait

”Det var såklart långt ifrån optimalt att inte kunna träffa personalen. Initialt vill man ju det för att kunna sätta ett avtryck”, säger Lindh Hök.

Samtidigt, menar hon, har medarbetarna på fastig-hetsbolaget skött vd-bytet såväl som hemarbete -under coronapandemin exemplariskt. 

”Alla har varit helt otroliga och fokuserade på sitt arbete”, säger Stina Lindh Hök.

Hennes Nyfosa gick under 2020 starkt och redovisade årsintäkter om drygt två miljarder kronor, en ökning med 46 procent jämfört med året innan. 

”Det handlar om att våra hyresgäster har klarat pandemin väl. Det har rullat på bra vilket har gjort att nettouthyrningen har varit positiv hela året. Vi har också lyckats göra många affärer under året som har stärkt resultatet”, säger Stina Lindh Hök.

Hon är i grunden utbildad civilingenjör och har haft en rad roller på fastighetsbolag som Atrium Ljungberg, Leimdörfer och Fabege. Under flera år (2012–2018) var Stina Lindh Hök transaktionschef på Hemfosa. När bolaget sedan delades utsågs hon till operativ chef på avknoppningen Nyfosa.

I oktober efterträdde hon tidigare vd:n Jens Engwall, som de närmaste två åren stannar kvar inom bolaget i en rådgivande roll. Men årets kvinnliga stjärnskott tar också snart plats i Fabeges styrelse.

”Jag har alltid varit extremt engagerad i mina jobb. Men jag har aldrig tänkt att vd-rollen är målet, utan att jag vill utvecklas. Man behöver inte ha en specifik målbild, jobbar man på så tar sig karriären framåt på det sättet”, säger hon.

I samband med att Stina Lindh Hök tog över som vd blev hon också del av minoriteten kvinnliga verkställande direktörer inom svenskt näringsliv.

Enligt en rapport från stiftelsen Allbright är endast tio procent av de börsnoterade bolagens vd:ar kvinnor. Bland börsens ledningsgrupper uppgår andelen kvinnor till en fjärdedel – och rapporten visar dessutom att utvecklingen mer eller mindre stått stilla de senaste tre åren.

”Jag tror verkligen på balans i näringslivet mellan män och kvinnor, så det är ingen rolig utveckling”, säger Lindh Hök.

Med 50 procent kvinnor i ledningsgruppen och jämställd representation även i styrelsen är Nyfosa ett av de positiva exempel som rapporten lyfter. Stina Lindh Hök menar att en viktig del i jämställdhetsarbetet handlar om att bolagen uppmuntrar kvinnligt ledarskap. 

”Det är viktigt med förebilder för att visa unga att det är möjligt. Men man måste också gå hela -vägen, det går inte att hoppa till en sådan position utan man måste jobba sig dit.

 

Se intervjun med Stina Lindh Hök i tv-inslaget ovan.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?