1515
Annons

Fastigheter sårbara för it-attacker

Hundratals svenska fastigheter har brister i it-säkerheten som möjliggör intrång, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Hackare kan ta kontroll över till exempel värme, vatten och ventilation.

Bild:Colourbox

Över 300 fastigheter, bland dem flera bostadsrättsföreningar, har kopplat upp sig med stora säkerhetsbrister.

I en nybyggd fastighet i Linköping fick de boende regelbundet duscha kallt efter att styrdatorn plötsligt stängts av. Efter fyra månader upptäckte HSB Östergötland att någon gjort intrång vid flera av deras fastigheter.

"Vi var inte beredda på att det var någon som ville hacka sig in och styra våra värmesystem", säger energikonsult Tomas Eckerud till Ekot.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) försöker öka medvetenheten om den här typen av säkerhetsfrågor i takt med att allt fler system kopplas upp mot nätet.

"Det blir viktigare och viktigare, även för enskilda fastighetsägare, när det till exempel talas om att bygga upp totalförsvar igen", säger Linda Eriksson, enhetschef på avdelningen för cybersäkerhet och skyddad samhällsviktig verksamhet vid MSB, till TT.

Bland åtgärderna hon föreslår finns lösenordsskyddade system, gedigna säkerhetsanalyser och att hålla isär system som inte bör vara ihopkopplade. Information och stöd finns att tillgå, säger hon.

"Man ska få information och kunskap om detta, men någonstans är det ens eget ansvar, att säkra sina system när man är ansvarig för en hel fastighet. Det behöver man ta på allvar."

Vid över 100 av de fastigheter Ekot tittat på krävs det inget lösenord för att till exempel ändra temperaturen på vattnet eller i ventilationssystemen.

"Jag tror att det är vanligt. Jag tror att det finns många oförklarade problem i sådana här fastighetssystem som i själva verket beror på intrång", säger it-säkerhetsexperten Leif Nixon till Ekot.

Tilltagande demonstrationer i Iran minskar chansen för kärnavtal

HONGKONG. Demonstrationerna mot den ultrakonservativa regeringen i Iran ökar, och likaså risken för att ännu fler människor ska mista sina liv. 

Samtidigt minskar möjligheterna för att USA och Iran ska nå ett avtal om kärnenergi.

Demonstrationer hålls runt om i Iran mot den ultrakonservativa regeringen ledd av Ebrahim Raisi.
Demonstrationer hålls runt om i Iran mot den ultrakonservativa regeringen ledd av Ebrahim Raisi.Foto:Vahid Salemi; Privatperson/TT/AP

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera