1515

Fastigheter i fokus

Bostadsbristen skapar en brännhet marknad för byggande.

Men vid dagens stora bostads- och fastighetskonferens Business Arena i Umeå höjdes mer än ett varningens finger för att det snurrar på väl snabbt i områdena utanför storstäderna.

Stig Svedberg från fastighetsbolaget Tvättbjörnen och Sophia Mattsson Linnala, vd för Rikshem.
Stig Svedberg från fastighetsbolaget Tvättbjörnen och Sophia Mattsson Linnala, vd för Rikshem.Bild:Patrick Trägårdh

Konferensen arrangerades av Fastighetsnytt och samlade 900 deltagare.

Fokus låg på utmaningarna som bostadsbristen skapar: bristen på billiga bostäder, höga produktionspriser, brist på arbetskraft och kompetens och den stora bostadssegregationen i storstäderna.

Enligt näringsdepartementet råder bostadsbrist i 240 av landets 290 kommuner.

På glesbygden gäller det dock att ha is i magen, menade statssekreterare Alf Karlsson.

”Man kanske inte ska bygga nytt i alla kommuner. En stor del av bristen beror på boende inom ramen för asylprocessen. Inom ett eller två år har man inte en bristsituation där längre”, sa Alf Karlsson.

Stig Svedberg, ägare av fastighetsbolaget Tvättbjörnen i Sundsvall, efterfrågade generellt en försiktigare hållning till bostadsbyggande utanför storstäderna.

”Jag kan inte för mitt liv tänka mig att vi har 240 kommuner i Sverige med jättestor bostadsbrist. Jag är rädd att vi har blivit fartblinda och närmar oss det vi hade 1991 när vi fick en jättekris. Vi har en väldigt låg ränta och högkonjunktur där vi får höjda produktionskostnader”, sa Stig Svedberg.

Sophia Mattsson-Linnala, vd för fastighetsföretaget Rikshem, konstaterade att det finns orter i norra Sverige som har en stark marknad, bland annat Umeå som går starkast i Sverige.

”Rikshem går in i orter som vi ser är långsiktigt hållbara”, sa hon.

”Men man måste vara vaksam på den produktion som sker och inte ta för givet att den mängd bostäder som byggs efterfrågas under andra omständigheter – om räntorna börjar gå upp, om man genomför olika skatteförslag eller om vi får annan konjunktur.”

Hon förespråkade åtgärder som får fart på flyttkedjor för att öka tillgången till billigare bostäder utan nybyggnation.

Bristen på kompetent arbetskraft i bygg- och fastighetsbranschen är fortfarande generellt stor. Bland annat lyftes frågan om hur kompetens hos nyanlända ska kunna tas till vara.

”Vi skulle gärna se en blocköverskridande överenskommelse, speciellt när det gäller integration”, sa Mona Finnström, vd för Fastigo.


Innehåll från SavelendAnnons

Savelend breddar sitt erbjudande – och siktar på börsnotering i sommar: ”Vi gillar transparensen”

Ludwig Pettersson, VD på Savelend.
Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, siktar på börsnotering innan midsommar. 

– Nu tar vi nästa steg i bolagets utveckling och bjuder in fler investerare att vara med på dubbla resor, både på plattformen som investerare och som aktieägare, säger Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

Börsnoteringen är ett led i att expandera på flera marknader i Europa.

Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

Savelend har i dag förmedlat över 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2020 på insatt kapital har varit i genomsnitt över 10%. Trots Corona har avkastningen hållit sig stabil och över plattformens målränta om 7-9%, med en avkastning från februari 2020 till januari 2021 om 10,76%. Nu siktar Savelend på en börsintroduktion på Nasdaq First North innan midsommar. Skälen är flera.

– Den huvudsakliga anledningen är att vi tror att våra investerare på plattformen och våra aktieägare ser väldigt lika ut. De är samma typ av personer med samma intressen, samma syn på risktagande och de har liknande avkastningskrav. Vi vill ge dem fler möjligheter att investera, säger Ludwig Pettersson.

Savelend vill ge kunder och investerare insyn

Med börsnotering kommer också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökande transparensen som det innebär att vara noterad, som att släppa kvartalsrapporter och därmed ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

Ludwig Pettersson påpekar att Savelend sedan två år tillbaka i praktiken arbetat som om det vore börsnoterat, med en extern styrelse och hög nivå på Corporate Governance.

– För oss internt blir det ingen stor skillnad, säger han.

Med börsnoteringen tar Savelend också sikte på Europa. I Polen, där man redan haft en närvaro, ska man expandera ytterligare. Finland är en ny marknad man vill in på, och där man nyligen rekryterat en landschef.

– Med en expansion i Europa ser vi en klar fördel med att vara listade på börsen. Det hänger ihop med transparensen och trovärdigheten för vår verksamhet som följer med en börsnotering, säger han.

Savelend erbjuder andrahandsmarknad för krediter

Savelend lanserade 2014 vilket gör företaget till Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter. I dag erbjuder man fem olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån, konsumentlån och fastighetskrediter. Under Q4 2020 öppnade Savelend upp en andrahandsmarknad för krediter.

– Nu kan du köpa och sälja krediter innan löptidens slut. Om du har investerat men behöver dina pengar så kan du sälja och få tillgång till pengarna samma dag, fast det är två år kvar på löptiden. Det här är en fin och attraktiv tjänst, säger Ludwig Pettersson.

Läs mer på: www.savelend.se 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i krediter kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?