1515
Annons

Fastan som bantar ländernas ekonomi

I veckan inleds den muslimska högtiden ramadan. För många muslimska butiker och restauranger innebär det kraftig försäljningsökning, och generellt är muslimska länders ekonomi på kraftig uppgång globalt.

Men generellt leder firandet till sänkt BNP-tillväxt för muslimska länder.

Dadlar.
Dadlar.Foto:AP
Dadlar.
Dadlar.Foto:AP

När solen går upp på torsdagsmorgonen väntar den månadslånga fastan i största delen av världen, där de utövande varken får äta eller dricka så länge solen står på himlen, under den muslimska högtiden ramadan. Men även om det är en tid av avhållsamhet och renlevnad så innebär högtiden ökad försäljning av muslimska produkter och matvaror.

Ahmad, en pakistanier i 50-årsåldern som driver den lilla muslimska butiken Baraq Islamic Store i affärskomplexet Chungking Mansion i Hongkong, räknar upp en rad varor som ökar i försäljning inför och under ramadan: dadlar, huvudbonader, klänningar, parfym, koranen och miswak, ett slags rot som man har för att borsta tänderna.

”Försäljningen ökar kraftigt under ramadan. Men jag tjänar inte mer pengar. Ramadan handlar om att hjälpa andra människor, så jag sänker mina priser och ger bort mycket gratis”, förklarar han och ger mig ett exemplar av koranen och några miswak-rötter.

Men alla är inte lika givmilda. I Storbritannien väntas muslimska produkter och tjänster säljas för 2,3 miljarder kronor under ramadan i år – allt från matvaror och leksaker till rådgivning om islamsk finans, enligt en studie av marknadsföringsfirman Ogilvy Noor.

Butiker som Body Shop, Godivas och MAC Cosmetics har tagit fram speciella produkter för högtiden, som halal-läppstift och tryffelchoklad för att fira fastebrytandets högtid Eid al-Fitr.

Kommersen kan kännas av i många delar av världen. I Libanon varnade ekonomiminister Raed Khoury i veckan för ramadan-relaterad inflation och uppmanade näringsidkare att hålla priserna under kontroll.

Andra bedömare menar dock att ramadan har negativ effekt på muslimska länders ekonomi. Det är helt enkelt för svårt att fokusera på jobb på fastande mage. Två forskare vid Harvard Kennedy School gick igenom data från sex decennium och lade år 2015 fram en rapport som fastslog att muslimska länder tappar i BNP-tillväxt under ramadan. Ju längre dagar desto större tapp – för varje ytterligare soltimme av fastande minskar den ekonomiska tillväxten med 0,7 procentenheter, enligt författarna.

Oavsett så är islam-relaterad kommers på uppgång. Globalt väntas den islamska ekonomin – från resor och medicin till smink och mode baserat på halal och muslimsk sed – omsätta 35.200 miljarder kronor 2021, och växa drygt dubbelt så snabbt som den globala ekonomin, enligt rapporten State of the Global Islamic Economy.

Shelina Janmohamed, rapportförfattare vid Ogilvy Noor, säger till the Guardian att ramadan har potential att bli en kommersiell högtid i stil med jul eller påsk.

Men Shaker Ahmed, en pakistanier som driver den lilla restaurangen Khan Baba i Hongkong, protesterar kraftfullt: tror man att ramadan är ett kommersiellt spektakel har man missförstått vad islam står för. Han berättar att han varje dag under ramadan lagar mängder av mat som han efter att fastan bryts för dagen delar ut gratis eller säljer för nedsatt pris.

Något ironiskt, berättar han, så är det just under fastan som många fattiga människor har möjlighet att äta sig riktigt mätta. Men han lägger till att det i längden leder till ökade intäkter för hans restaurang.

”Vi förlorar pengar under en månad. Men vi blir välsignade av Gud och tjänar mer pengar under resten av året”, säger han med ett nöjt leende.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?