Idén om en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör har stötts och blötts i decennier. Och för några veckor sedan presenterade Trafikverket och danska Vejdirektoratet en utredning som slog fast att projektet med två borrade tunnlar, en för järnväg och en för vägtrafik, är tekniskt genomförbart. Dock med en brasklapp om att bland annat finansieringen kräver ytterligare genomsyn.
Samma utredning lyfter också de senaste decenniernas positiva förändringar i samband med öppnandet av Öresundsbron, som en referens till vad som skulle kunna ske med en fast HH-förbindelse. I sammanhanget skulle även fastighetsmarknaden i Helsingborg påverkas, fast på ett tudelat sätt.
”Det är inte säkert att en förbindelse över Sundets norra korridor skulle medföra en prisuppgång på bostäder”, säger Helena Bohman, nationalekonom med fokus på urban ekonomi vid Malmö universitet.
Hon förklarar att sådana kostsamma investeringar alltid har en alternativ användning där pengarna istället kan göra samhällsnytta inom skola, vård och omsorg, men även andra typer av mindre infrastruktursatsningar.
”För att en investering som HH-länken ska anses samhällsekonomiskt lönsam krävs att även effekterna är stora. Om många människor kan göra stora tidsvinster kan också effekterna bli stora, men om få berörs blir effekterna små. Jämför man Malmö-Köpenhamn och Helsingborg-Helsingör finns här en ganska stor skillnad i termer av hur många som berörs”, säger Helena Bohman.
Samtidigt pekar hon på en trend med människor som i större utsträckning är beredda att pendla längre till och från jobbet, exempelvis mellan Helsingborg och Köpenhamn. Det skulle således kunna ge en snabbare inflyttningstakt till nordvästra Skåne och ökad befolkningstäthet, vilket då även påverkar bostadspriserna.
”Rent allmänt ser vi högre fastighetspriser i områden med god tillgänglighet till arbetsmarknad. Priserna är alltså generellt högre i större städer och nära goda kommunikationer. Men tågstationer är inte en universallösning utan det kräver att den faktiskt bidrar till en bättre tillgänglighet”, säger Helena Bohman.
Även Anders Olshov, chef för den skånska tankesmedjan Intelligence Watch, tror att en eventuell HH-förbindelse skulle ge blygsamma effekter på bostadsmarknaden i Helsingborg, jämfört med bostadsexploatering utan ett sådant projekt. I sitt resonemang lutar han sig mot tidigare prisutveckling på Göteborgs respektive Malmös bostadsmarknader - två i sammanhanget jämförbara städer - före och efter Öresundsbron.
– Bostadsrättspriserna har stigit mer i Göteborg än i Malmö, det syns ingen Öresundseffekt. Det kan förklaras av att städerna har stor befolkning i utgångsläget och att själva ökningen i Malmö huvudsakligen förklaras av köpsvag immigration, säger Anders Olshov.
Vid ett eventuellt tunnelbygge till grannlandet spår han en desto större priseffekt för kontorsfastigheter i Helsingborg, bland annat mot bakgrund av att Malmös kontorsmarknad blev väsentligt hetare när bygget av Öresundsbron drog igång.
”Kontorspriserna har stigit klart mer i Malmö än i Göteborg, och en HH-förbindelse skulle öka efterfrågan på kontor invid Helsingborgs centralstation och öka markvärdet söder om centralen. Detta givet att det då också blir en järnvägstunnel och inte bara en vägtrafiklösning”, säger Anders OIshov.
Samtidigt går det inte att jämföra Malmö och Helsingborg rakt av. Med bron kom Malmö betydligt närmare Köpenhamns internationella flygplats, som anses vara en stor del i förklaringen till att Malmö efter 2000 blev mer intressant för kontorsetableringar i konkurrens med övriga Skåne och Sydsverige.
Beträffande Trafikverkets och danska Vejdirektoratets utredning om HH-projektets behov av vidare undersökningar för finansiering, meddelade Region Skåne nyligen sin vilja att gå in som delägare i en fast HH-förbindelse i ett gemensamt ägt bolag med danska staten. Utredningens passning kanske även öppnar för modeller med privata företag på banan. Vid exempelvis fastighetsprojekt är det inte ovanligt att kommunen och fastighetsbolag sluter överenskommelser för att förverkliga stadsutvecklingsprojekt.
Anders Olshov lyfter sådana möjligheter i och med att Helsingborgs kommun har beslutat om att flytta hamnen söderut i staden, vilket frigör cirka 50 hektar exploaterbar mark i havsnära läge. På så vis skulle privata fastighetsbolag kunna vara medfinansiärer i förverkligandet av en eventuell HH-förbindelse, som en innovativ modell för svenska förhållanden.
”Dock ska man vara uppmärksam på tidsaspekten. Om ett beslut om HH-projektet vacklar eller ligger långt fram i tiden kan såväl staden som företaget vilja utveckla hamnområdet före ett beslut för att öka värdet i nutid. Vid ett senare HH-beslut kan en del av markvärdesstegringen gå om intet för att marken redan är exploaterad”, säger Anders Olshov.