1515

Fas två av vaccinationerna inleds i februari – 8.428 dödsfall inrapporterade

Vaccinationen mot covid-19 har inletts i Sverige. Planen är att nästa fas av vaccinationen kan komma i gång i februari 2021, meddelar Folkhälsomyndigheten.

När allmänheten kan erbjudas vaccin är mer osäkert.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Gruppen i fas två innefattar bland annat vuxna som får insatser enligt LSS, samt personal inom vård och omsorg.

Alla i Sverige över 70 år står också näst på tur för vaccin mot covid-19, i fas två, berättar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. De äldsta av dem ska vaccineras först, enligt myndighetens prioritering.

I den första vaccinomgången har endast personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen fått vaccin.

”De första doserna som man satte i gång med har fungerat väldigt bra”, säger Tegnell. 

Planen är att allmänheten ska kunna erbjudas vaccin redan i april, har regeringen och Folkhälsomyndigheten sagt. Om det kommer bli så återstår att se.

”Vi får se i vilken utsträckning vi kan leva upp till den. Antalet doser i januari, jämfört med vad vi en gång fick information om skulle komma, blev betydligt mindre”, säger Anders Tegnell.

När det gäller situationen kring coronaviruset har ytterligare 205 dödsfall med bekräftad covid-19 rapporterats i Sverige sedan den 23 december, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 8.484 smittade avlidit i landet.

Men statistiken över dels det globala läget, dels läget i Sverige, är osäker på grund av julhelgerna, säger Anders Tegnell på tisdagens pressträff. 

Sammanlagt har 428.533 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Anders Tegnell har tidigare jämfört Sverige med Belgien, där antalet smittade minskade kraftigt när hårdare åtgärder sattes in.

I Sverige har skärpta restriktioner införts under november och december.

Varför det inte har hänt mer i Sverige?

”Det är en bra fråga som är svår att svara på”, inleder Tegnell och fortsätter:

”Belgien har gått ner väldigt brant, medan länder som Österrike och Nederländerna har gått ner och vänt upp igen – med liknande åtgärder.”

Kurvan i Sverige har ”definitivt plattats ut” om man jämför med hur utvecklingen sett ut i andra länder, menar Tegnell:

”Vi har en betydligt plattare men också längre kurva än vad man har i andra länder”, säger han. 

Det är ett fortsatt högt tryck på sjukvården. En majoritet av landets regioner, 15 stycken, arbetar i ett aktiverat förstärkningsläge och samtliga regioner förutspår ett försämrat läge de kommande veckorna, uppger Socialstyrelsen.

Dock kräver en ”betydligt mindre andel” av de sjuka patienterna intensivvård, jämfört med i våras.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.


Innehåll från City NetworkAnnons

Europeisk molntjänst tar bankerna in i framtiden

Johan Christenson, vd och grundare av City Network.
Johan Christenson, vd och grundare av City Network.

Molnet spås bli ett avgörande verktyg för banker som vill behålla sin konkurrenskraft och innovationsförmåga framåt. Här vill City Network bana väg med sin molntjänst med inbyggd regelefterlevnad anpassad för bank- och finanssektorn.

Molntjänster kommer att utgöra grunden för bankernas digitala transformation och boosta både innovations- och konkurrenskraften. Detta menar Johan Christenson, vd och grundare av molntjänstföretaget City Network.

– Med en molninfrastruktur kan allting automatiseras. Utveckling av nya tjänster och lösningar kan därför ske i en mycket hög hastighet. Vi har exempel där företag 20-faldigat sin produktivitet med samma antal utvecklare som tidigare, säger han och fortsätter:

– Den bästa tiden för att påbörja den här accelerationen var i går. Att genomföra en digital transformation är en fem till tio år lång resa, där företaget inte bara behöver investera i en modern infrastruktur utan också göra en omfattande kunskapsförflyttning. 

Legala utmaningar med molntjänster

På grund av de höga regulatoriska kraven inom banksektorn finns det en tradition av försiktighet när det gäller att använda system utanför den egna organisationens väggar, berättar Johan Christenson. Säkerhet och integritet är två tungt vägande skäl till detta. 

De senaste årens juridiska diskussioner och rättsfall kring användning av utomeuropeiska molntjänster bidrar också till tveksamhet. Banker som använder molntjänster måste göra detta i enlighet med svensk och europeisk datalagstiftning samt branschspecifika krav.

– Vårt mål är att banksektorn ska kunna dra nytta av alla fördelarna med molnet för att fortsätta sin digitala transformation i den takt som marknaden kräver, utan att behöva kompromissa med säkerhet eller lagstiftning, säger Johan Christenson.

Europeiskt alternativ för ökad säkerhet

City Network vill fungera som ett tryggt europeiskt alternativ och har därför byggt in regelefterlevnad i sin tjänst för bank- och finansbranschen, Compliant Cloud, som hjälper företag att påvisa hur lagarna följs vid granskning av Finansinspektionen. Bland kunderna finns bolag inom bank, försäkring och säkerhet.

– Precis som alla organisationer inom de reglerade branscherna har våra kunder ett stort behov av att accelerera sin innovationstakt för att kunna leverera fler och bättre tjänster till sina kunder. Det är kombinationen av automatiserad och programmerbar infrastruktur och regelefterlevnad som gör att vi matchar så väl som leverantör, säger Johan Christenson.

Backas upp av stark ägare

I höstas förvärvades City Network av EQT-ägda Iver som utvecklar och levererar tjänster inom IT-drift, högsäkerhetslösningar och applikationsutveckling. Affären skyndar på den kunddrivna internationaliseringen.

– Samtidigt som banksektorn är kraftigt reglerad och lokal är internationalisering och integration med andra marknader en viktig aspekt. Därför behöver de en molnpartner som kan täcka hela regionen. City Network är det trygga europeiska molnalternativet, avslutar Johan Christenson.

Läs mer om det trygga molnalternativet här.

Om City Network

City Network är det ledande europeiska molnalternativet och erbjuder IT-infrastruktur som tjänst. Molntjänsterna säkrar att kunder kan efterleva svensk och europeisk datalagstiftning, samt branschkrav och regler gällande revision, loggning, databehandling och datasäkerhet som exempelvis Solvency, Basel och GDPR.

Mer från City Network

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med City Network och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?