Annons

Fas 1-avtalet mottas skeptiskt i USA

NEW YORK. USA och Kina kom på fredagen överens om ett ”fas ett”-avtal, som är tänkt att lägga grunden för ett bredare handelsavtal senare i höst.

Beskedet fick USA-börserna att jubla, men härdade bedömare tycks vänta med att ropa hej. 

USA:s president Donald Trump skakar hand med Kinas vice premiärminister Liu He på fredagen.
USA:s president Donald Trump skakar hand med Kinas vice premiärminister Liu He på fredagen.Foto:Andrew Harnik

USA-börserna steg ordentligt på fredagseftermiddagen lokal tid efter rapporterna om att USA och Kina kommit överens om ett partiellt handelsavtal. Efter sitt möte med den kinesiska delegationsledaren, vice premiärministern Liu He, bekräftade president Trump att det handlar om ett ”substantiellt fas ett-avtal”. Det fick Wall Street att backa hastigt.

Enligt Wall Street Journal innehåller avtalet överenskommelser om valuta-, äganderätts- och finansmarknadsfrågor samt kinesiska köp av amerikanska jordbruksprodukter.

”Fas två kommer att starta nästan direkt”, sa president Trump under presskonferensen med den kinesiska delegationsledaren i Vita huset.

Tanken är att fredagens överenskommelse ska utgöra grundplatta för ett bredare avtal som presidenterna Donald Trump och Xi Jinping ska skriva under senare i år.

Men trots de glada tongångarna finns det fortsatt en viss skepticism bland bedömare.

”Vi har varit i liknande situationer tidigare, med någon form av handelsavtal inom räckhåll, bara för att se samtalen kollapsa”, säger Michael Geraghty, aktiestrateg på Cornerstone Capital Group, till tv-stationen CNBC, med referens till president Trumps oberäknelighet.

Finansminister Steven Mnuchin bekräftade på fredagen att den planerade höjningen av de kinesiska tullarna nästa vecka ställs in. Det handlar om tullar på kinesiska importvaror till ett värde av 250 miljarder dollar, motsvarande 2.350 miljarder kronor, som skulle höjas från 25 till 30 procent.

Vad som kommer att hända med de tullar på konsumentvaror som planerats till den 15 december är dock oklart.

Med andra ord handlar det om en fortsättning på rådande läge när det gäller tullarna, vilket bedömare uppmärksammade på fredagen.

”Medan marknaderna reagerar positivt på att vi sannolikt kommer att få se ett begränsat handelsavtal mellan USA och Kina, så är det viktigt att komma ihåg att samtliga befintliga tullar kommer att vara kvar”, sa Alec Young, chef för global marknadsresearch på FTSE Russell.

”Till dess att vi får ett avtal som tar bort tullarna kommer framtidsutsikterna för bolagen att förbli dunkla, särskilt mot bakgrund av rådande globala tillväxtinbromsning.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?