Annons

Fartyg med 23.000 ton vete på väg från Ukraina

Ett FN-chartrat fartyg lastat med spannmål från Ukraina har på tisdagen lämnat hamn och är nu på väg mot Afrika, enligt det ukrainska transportdepartementet.

Foto:SCOTT HEPPELL

Handelsfartyget Brave Commander, som är lastat med 23.000 ton vete, avgick från hamnen Pivdennyj i Svarta havet och kommer att anlända till Djibouti på Afrikas horn ”för en leverans till Etiopien”, enligt Ukrainas infrastrukturdepartement.

De av kriget stoppade spannmålstransporterna via Svarta havet kunde i början av augusti återupptas efter en överenskommelse som slår fast att lastfartyg från tre hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk – ska garanteras säker passage genom Svarta havet.

Sedan dess har flera spannmålsfartyg kunnat lämna ukrainska hamnar, bland annat med slutdestination Turkiet och Libanon. Det turkiskflaggade Polarnet blev i förra veckan det första fartyget att nå sitt mål, hamnen i turkiska Derince nära Izmir, med 12.000 ton majs i lasten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera