Färre vill köpa bostad på ritning – ”lättare närmare tillträde”

Det går generellt bättre att sälja nyproduktion i år än i fjol. Men det är fortsatt svårt att sälja bostäder på ritning – köparna föredrar att ha närmare till inflyttning. 

”Man kan ha läst om byggbolag i kris”.

Det handlar både om att köpare är ovilliga att ta risken att köpa på ritning och att det är svårt att finansiera köp längre in i framtiden. Det säger fastighetsmäklare som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

"Vi har en generellt bra känsla. Under årets fyra första månader har vi nästan fördubblat försäljningssiffrorna mot i fjol. Vi har inte haft ute mer till försäljning utan det handlar om att det blivit lättare att sälja. Även i storstadsområdena går det bättre än det gjorde 2018, då det var rejält trögt", säger Kristina Forsgren, nyproduktionsansvarig vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Andra delar hennes bedömning:

”Försäljningen av nyproduktion går hittills bra i år. Vi upplever en högre aktivitet och ett större intresse än under samma period förra året”, säger Jesper Höök, analysansvarig vid Svensk Nyproduktion.

Även enligt Jan Löwes, vd för Erik Olsson Nyproduktion, går försäljningen bättre i år än i fjol. 

”Köpare och säljare har funnit varandra bättre även på nyproduktionsmarknaden på ett sätt som gör att det har sålts lite fler bostäder nu än 2018. Få försäljningsstarter under första kvartalet och andra åtgärder från byggbolagen som minskar utbudet av nyproduktion förbättrar balansen mellan utbud och efterfrågan”, säger han.

Även om mäklarna samstämmigt ser en starkare marknad i år konstaterar de att det fortsatt är svårt att sälja bostäder på ritning jämfört med bostäder som har närmare till inflyttning.

”Efter prisfall och mycket diskussioner om förseningar är det svårare att sälja på ritning. Riskerna med att äga två bostäder parallellt har blivit uppenbar. Fram till sommaren 2017 sågs det mest som en fördel eftersom man då fick värdeuppgången på två bostäder. Efter prisnedgången blev det tydligt att man även står risken för prisnedgångar”, säger Jan Löwes.

Han tillägger att bristen på politisk förutsägbarhet om vilka regler som ska gälla på bostadsmarknaden dessutom slår extra hårt mot just nyproduktion med långt till inflyttning. Det kan också vara svårt att få definitiva lånebesked från banken om det är lång tid tills man ska sälja den egna bostaden.

Även Kristina Forsgren vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling konstaterar att det är svårare att sälja bostäder på ritning.

”Det är absolut lättare att sälja närmare tillträde. I en skakig marknad kanske kunden inte vet vad den egna bostaden kommer att vara värd och är orolig för att den ska gå ned i pris. Dessutom är det svårt att finansiera ett köp om två år. Ett lånelöfte gäller i sex månader”, säger hon.

Hon tillägger att det i vissa fall också finns en oro för om ett nytt projekt alls kommer att byggas.

”Man kan ha läst om byggbolag i kris och vara orolig för att projektet inte kommer att bli av. Med en bostad närmare inflyttning vet man att man kommer att få en bostad att flytta in i”, säger hon.

Jesper Höök vid Svensk Nyproduktion säger att inflyttningsklar nyproduktion har en fördel.

"Det är ingen hemlighet att det med det höga utbudet i åtanke finns en stor andel inflyttningsklar nyproduktion ute på marknaden, bostäder där ingen ännu bott men med nyproducerade egenskaper. Dessa har helt klart en fördel hos dem som önskar flytta mer omgående", säger han.

Vad gäller regionala skillnader säger Kristina Forsgren att det är fortsatt trögast i storstadsområdena, även om det går lite lättare än i fjol. Hon säger också att premiumsegmentet är fortsatt mättat, ”den köpgruppen har minskat”, men att det går desto bättre att sälja billigare bostäder som ändå håller en hög standard.

”Det segmentet går riktigt bra. Ibland är det lättare att uppfylla bankernas kreditvillkor när köpeskillingen är lägre och man köper bostad i en förening med lägre belåning”, säger hon.

Både Jan Löwes och Jesper Höök säger att det generellt går bättre för mindre projekt som uppförs i befintliga områden, där konkurrensen är lägre än i större nyproduktionsområden.  

”Vidare ser vi en trend i att en betydligt högre andel bostäder och projekt som säljstartar består av småhus, ofta i bostadsrättsform. Dessa har också försäljningsmässigt bra utfall även i tidiga skeden i projektet”, säger Jesper Höök.

Jan Löwes säger att en annan trend är att lite större lägenheter går bättre att sälja, kanske för att de främst köps av dem som redan har en reavinst i ryggen.

Han säger också att behovet av prissänkningar minskat nu när många projekt redan har prisjusterats.

”Dessutom ger prissänkningar inte lika stor försäljningseffekt längre i områden där utbudet ändå mättar efterfrågan. Det måste finnas personer som vill köpa men inte har råd för att en prissänkning ska göra att man säljer fler bostäder. Annars säljer man ungefär lika många, fast med sämre resultat”, säger han.

Enligt Kristina Forsgren har behovet av prissänkningar minskat i takt med att marknadsläget förbättrats.

”Prissänkningar och olika erbjudanden behövs inte riktigt längre. Vi ser en ljusnande marknad och allt fler bostäder som säljs. Det är också lättare att prissätta nya projekt när både köpare och säljare anpassat sig efter hur marknaden ser ut i dagsläget”, säger hon.

Hon menar också att prissänkningar generellt fungerar dåligt för att få fart på försäljningen, utan att det är bättre att få rätt pris från början.

”Lägger man ut en bostad med ett för högt pris är den lite bränd. Prissänkningar skapar en oro bland kunderna som undrar om det är något fel på bostaden och projektet. Någon riktig reaeffekt finns därför inte”, säger hon.

Jesper Höök vid Svensk Nyproduktion säger att det fortsatt sker prisjusteringar över hela Stockholms län i pågående projekt. 

”Prisjusteringar som ger bäst långsiktigt utfall är de som omfattar hela och inte bara delar av projekt. Punktjusteringar av fåtal bostäder genererar sällan mer än tillfällig intresseboost”, säger han och tillägger att man ofta måste sänka priserna med runt 15 procent från ursprungspriset för att det ske ge någon märkbar skillnad i säljtakten.

Läs mer: Oscar Properties sänker priser – lägenhet ner nästan 1 miljon 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?