1515

Färre testas för coronaviruset

Antalet personer som testades för coronasmitta sjönk förra veckan. Utvecklingen ser nu alltså ut att gå åt fel håll och frågan är när Sverige egentligen kan nå målet på 100 000 tester i veckan.

Foto:Jack Mikrut

”Det är klart att det inte ska gå i fel riktning”, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Förra veckan testades knappt 28.800 personer för pågående infektion med det nya coronaviruset. Det är cirka 4.000 färre jämfört med veckan före, då antalet var nästan 32.700, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Samtidigt har Sverige laboratoriekapacitet att utföra 100.000 tester i veckan och det har också varit regeringens uttalade mål.

Lena Hallengren tror att det kan ha spelat in att det var helgdag i torsdags och klämdag i fredags.

”Men vi måste gå i den riktningen att vi kraftigt ökar testerna. Någon annan kommentar har jag egentligen inte”, säger Hallengren och återkommer till att de 21 regionerna har ett stort ansvar för det blir mer fart på testningen.

Enligt regionerna har det dock varit svårt att bland annat få logistiken för en utökad testning på plats.

Förra veckan gav regeringen beskedet att fler sjuka ska få provta sig, som en del i att få upp antalet tester. Även personer som inte behöver sjukhusvård, men som varit sjuka länge i misstänkt covid-19, ska kunna vända sig till sin vårdcentral för provtagning. Det handlar dock inte om att alla med milda symptom ska uppsöka vård, en läkare måste göra bedömningen.

Regeringen har även pekat på att fler i prioritetsgrupp tre, det vill säga anställda inom andra samhällsviktiga yrken än vården och omsorgen, måste testas.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har presenterat en lista över dessa yrken som totalt omfattar uppemot 200.000 personer. I dagsläget finns det dock inga stora problem i dessa verksamheter med personalfrånvaro på grund av att många är sjuka.

I helgen uttryckte Lena Hallengren att hon varit ”naiv” när hon utlovade 100.000 tester i veckan. Hon hade trott att det skulle bli huggsexa mellan regionerna om att få utnyttja den utbyggda analyskapaciteten.

TT söker Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?