Annons

Färre testas för coronaviruset

Antalet personer som testades för coronasmitta sjönk förra veckan. Utvecklingen ser nu alltså ut att gå åt fel håll och frågan är när Sverige egentligen kan nå målet på 100 000 tester i veckan.

Foto:Jack Mikrut

”Det är klart att det inte ska gå i fel riktning”, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Förra veckan testades knappt 28.800 personer för pågående infektion med det nya coronaviruset. Det är cirka 4.000 färre jämfört med veckan före, då antalet var nästan 32.700, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Samtidigt har Sverige laboratoriekapacitet att utföra 100.000 tester i veckan och det har också varit regeringens uttalade mål.

Lena Hallengren tror att det kan ha spelat in att det var helgdag i torsdags och klämdag i fredags.

”Men vi måste gå i den riktningen att vi kraftigt ökar testerna. Någon annan kommentar har jag egentligen inte”, säger Hallengren och återkommer till att de 21 regionerna har ett stort ansvar för det blir mer fart på testningen.

Enligt regionerna har det dock varit svårt att bland annat få logistiken för en utökad testning på plats.

Förra veckan gav regeringen beskedet att fler sjuka ska få provta sig, som en del i att få upp antalet tester. Även personer som inte behöver sjukhusvård, men som varit sjuka länge i misstänkt covid-19, ska kunna vända sig till sin vårdcentral för provtagning. Det handlar dock inte om att alla med milda symptom ska uppsöka vård, en läkare måste göra bedömningen.

Regeringen har även pekat på att fler i prioritetsgrupp tre, det vill säga anställda inom andra samhällsviktiga yrken än vården och omsorgen, måste testas.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har presenterat en lista över dessa yrken som totalt omfattar uppemot 200.000 personer. I dagsläget finns det dock inga stora problem i dessa verksamheter med personalfrånvaro på grund av att många är sjuka.

I helgen uttryckte Lena Hallengren att hon varit ”naiv” när hon utlovade 100.000 tester i veckan. Hon hade trott att det skulle bli huggsexa mellan regionerna om att få utnyttja den utbyggda analyskapaciteten.

TT söker Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?