1515
Annons

Färre svenskar pensionssparar privat

Färre svenska fondsparare uppger att de främst sparar till pensionen. Samtidigt uppger fler att de känner ett behov av att komplettera pensionen med ett eget pensionssparande. Det visar en undersökning från Fondbolagens förening. 

Foto:Tiko

Enligt en färsk undersökning från Fondbolagens förening uppger 39 procent av respondenterna att det främsta ändamålet med det privata fondsparandet är pensionen. En minskning med 7 procent sedan 2016. 

Samtidigt uppger 47 procent att de känner ett behov av att komplettera pensionen med ett privat sparande vilket var en ökning på 4 procentenheter sedan 2016. 

"Är det nånting vi vet så är det att pensionsnivåerna kommer gå ner och om man inte vill jobba längre än man måste då är det nånstans glädjande att man ser att man måste komplettera”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening. 

”Samtidigt är det lite tråkigt att man inte har det som huvudsakligt ändamål. Det finns väl många anledningar, men en kan vara att det inte längre finns något skattegynnat sparande till pensionen", fortsätter han. 

Respondenternas vanligaste ändamål med fondsparandet är att bygga upp en buffert följt av pension samt speciella ändamål som till exempel hus eller bil. 

Gustav Sjöholm poängterar att även om det är viktigt att komma igång tidigt med sitt sparande så ska man göra det med en stor portion realism. 

"Bara för att någon expert säger att man ska börja spara tidigt så måste man inte förstöra sin privatekonomi för det. Det spelar inte så stor roll hur mycket man sparar så länge som man kommer in i ett beteende”, säger han. 

Hur viktigt är det att ha ett tydligt mål som till exempel pensionen? 

”I det här fallet är det nog det. Sen är det svårt att säga till någon som är under 30 att de måste börja spara till pensionen. Det är ungefär som att säga till en tolvåring att de måste börja fundera på sin 40-årskris. Det är svårt att greppa, men jag tycker att om man kan låsa in det mentalt så är det bra", säger Gustav Sjöholm. 

Undersökningen är gjort av TNS Sifo Prospera och baseras på telefonintervjuer med 1.000 personer. 


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?