Annons

Färre ställer om till ekologiskt jordbruk

Omställningen till ekologiskt jordbruk kommer sannolikt att minska under de kommande åren, enligt en rapport från intresseorganisationen Ekologiska lantbrukarna.

Minskningen hänger delvis ihop med att många ekobönders femåriga miljöåtagande löper ut i år, vilket gör att de kan gå över till konventionellt jordbruk under nästa år. Organisationen tycker även att handeln behöver bli bättre på att marknadsföra svenska ekologiska varor.

”Det vi ser nu är en tråkig konsekvens av handelns kortsiktighet. För några år sedan ropade alla efter mer ekologiska råvaror och ekobönderna levererade. Det tar flera år för en gård att ställa om till ekologisk produktion och nu när de nya råvarorna finns tillgängliga är handelns aktörer inte alls lika intresserade längre”, säger Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetsledare i Ekologiska lantbrukarna enligt ett pressmeddelande.

Enligt rapporten har det skett en störning på marknaden till följd av att försäljningen hade planat ut när många väl hade ställt produktionen efter rekordåren 2013-2016. Samtidigt ökar efterfrågan på vegetariska produkter, och därför uppmanas ekoproducenterna att haka på vegotrenden. Den ses enligt rapporten som en stor affärsmöjlighet för ekobönderna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?