1515
Annons

Färre skador och inbrott anmäls

Ökat hemarbete, minskat resande, digitaliseringsboom – alla effekter av coronapandemin påverkar försäkringsbolagens affär. Samtidigt riskeras avkastningen för de svenska försäkringsbolagen, som förvaltar ett kapital på 5.000 miljarder om pandemin leder till en djupare lågkonjunktur.

Foto:JONAS EKSTRÖMER / TT

Coronakrisen och de beteendeförändringar den fört med sig i samhället har redan satt tydliga spår i försäkringsbranschen och kan också förändra en hel del på sikt, konstaterar Christina Lindenius, vd för branschorganisationen Svensk Försäkring.

”De totala skadeanmälningarna andra kvartalet i år jämfört med samma period ifjol gick ned med 11 procent. Framför allt inom motorfordons- och trafikförsäkring och även inom hushålls- och företagsförsäkring, bland annat har bostadsinbrotten halverats.”

Det finns dock även andra faktorer som kan ha påverkat under året som en ovanligt varm vinter samt frånvaron av såväl kraftiga stormar, översvämningar och skogsbränder, påpekar hon.

”Men den minskade rörligheten i samhället under pandemin har i vilket fall bidragit till nedgången i anmälda skador.”

Hur kan pandemin påverka branschen på längre sikt?
”Mycket hänger på hur konjunkturen och världsekonomin utvecklas. Får vi se en sämre BNP-tillväxt framöver kommer vi få en avmattning i premietillväxten på skadeförsäkringssidan. Detsamma gäller för livbolagen om vi får en avmattning i sysselsättning och löneutveckling.”

Christina Lindenius
Christina Lindenius

Vilka är annars de främsta långsiktiga utmaningarna för branschen just nu?
”Att man inom EU nu i ren regeliver och med obefogad oro skruvar åt regelverk i det här läget när man nu ser över Solvens 2-direktivet. Vi ser snarare att man ser till att regelverket mer möjliggör långsiktigt bra investeringar för försäkringsbranschen, som verkligen kan bidra till omstarten med gröna och hållbara investeringar med det stora kapital som man har.”

”En annan utmaning är om vi under en lång tid framöver får låga räntor och även får en svag tillväxt så att det blir svårt att hitta avkastning även på andra ställen. Då riskerar vi få lägre pensioner allt annat lika.”

Vi ser ju ett antal beteendeförändringar under pandemin som kan bli mer eller mindre permanenta, hur kan de komma att påverka försäkringsbranschen?
”Visst kan ökat hemarbete även på sikt innebära mindre resande vilket skulle ge färre trafikskador. Men du kan också tänka dig att fler väljer att ta egen bil istället för kollektivtrafik, och då ökar trafiken istället.”

”När det gäller cyberangrepp har de svenska försäkringsföretagen inte noterat någon ökning mot vare sig sina egna verksamheter eller mot försäkringskunderna på grund av ökat hemarbete.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?