Annons

Färre obetalda p-böter hos Kronofogden

Svenskarna tycks ha blivit lite bättre på att betala sina parkeringsböter i tid. Skuldbeloppen har i alla fall minskat hos Kronofogden. Men problemen med bilmålvakter fortsätter.

Bild:Janerik Henriksson/TT.

De fordonsrelaterade skulderna hos Kronofogden har stadigt ökat. Och 2016 var inget undantag. Vid utgången av fjolåret uppgick skulderna till drygt 1,9 miljarder kronor, en ökning med omkring tre procent jämfört med året innan.

Men summan av de obetalda felparkeringsavgifterna har minskat efter att ha stigit kraftigt under många år. I fjol låg de på drygt 895 miljoner kronor jämfört med närmare 931 miljoner under 2015.

Kronofogden kallar det för ett trendbrott och säger att det bland annat är ett resultat av att fler började parkera rätt efter regelskärpningen 1 juli 2014.

"Den fick ganska snabbt en preventiv effekt. Vi såg ganska snabbt en tydlig nedgång, vi fick in färre mål", säger Johan Krantz, analytiker vid Kronofogden, till TT.

Dags att sälja bilen? Lämna den på säljuppdrag och slipp allt arbete (extern tjänst)

Vid utgången av 2016 hade Kronofogden omkring 667.000 mål med felparkeringsavgifter jämfört med drygt 695.000 året innan.

Problemen med de så kallade bilmålvakterna fortsätter däremot. Omkring 100 personer används som bilmålvakter. De står för drygt 400 miljoner kronor av de fordonsrelaterade skulderna, rapporterade Sveriges Radio i december förra året.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?