Annons

Färre nya företag i september

Det startades 5 548 nya företag i Sverige i september, enligt statistik från Bolagsverket. Det är 5,7 procent färre än samma månad i fjol.

Nedgången för aktiebolag, den största kategorin, är 7,2 procent. Men det startades även färre nya företag i form av enskild firma, som sjönk 1,9 procent.

Bland länen sticker Västmanlands län och Gävleborgs län ut med nedgångar på 29,3 respektive 16,8 procent. I Stockholms län var nedgången i september 6,7 procent, medan nyföretagandet i Skåne föll 8,7 procent. Västra Götaland, där Göteborg ingår, gick dock mot strömmen med en ökning på 1,5 procent.

Enskilda näringsidkare som enbart är registrerade hos Skatteverket finns inte med i Bolagsverkets statistik.

I fjol ökade nyföretagandet med 6 procent och hittills i år har det gått ned 0,8 procent.

Innehåll från Worldline ABAnnons

Är du redo för framtidens betalningar?

Utvecklingen inom betallösningar går i en rasande fart. Fler företag väljer att uppgradera och utöka sina betalalternativ för att möta konsumenternas stigande efterfrågan på smidiga betalningar. Här är tre betaltrender som vi kommer att se mer av under året, enligt betalföretaget Worldline.

Omni ökar i popularitet

Dagens konsumenter vill själva bestämma över sin kundresa – hur, var och när de handlar. Studier visar att 85 procent av konsumenterna börjar att handla via en kanal, men slutför sitt köp i en annan*. Fler företag skaffar därför en betallösning med stöd för omni, vilket innebär att de kan erbjuda en sömlös betalupplevelse över olika plattformar, kanaler och enheter.

Enligt Worldlines statistik har antalet företag som valt en betallösning med omnistöd under 2022 ökat med 153 procent på 10 månader och mycket tyder på att tillväxten väntas fortsätta.

Onlinelösningar i fysisk butik

I takt med e-handelns tillväxt har även efterfrågan på onlinelösningar i fysiska butiker ökat. Vi ser allt oftare att butiker är utrustade med självutcheckning som komplement till vanliga kassor.

– Självutcheckning leder många gånger till en ökad omsättning, då köer kan kortas och produktiviteten höjas hos personalen. Många kunder anser också att det är positivt att kunna välja att checka ut själv, säger Viveca Samuelsson, Nordenchef på Worldline.

Ett ypperligt exempel är restaurangkedjan Pinchos där kunderna beställer och betalar via Worldlines lösning som är integrerad i kedjans app. 

Mobilen är den nya kortterminalen

Kontaktlösa betalningar med virtuella betalkort i mobilen, exempelvis Apple Pay och Google Pay, har blivit alltmer populärt. Inom e-handeln sker de flesta köp via mobilen och inte via datorn som tidigare. Men nu är det dessutom möjligt för företag att ta emot betalningar med mobilen. 

Den senaste trenden inom betalningar är så kallad Tap On Mobile-teknologi som gör det möjligt för butiker att låta kunder blippa sitt betalkort mot butikens mobiltelefon, i stället för mot en kortterminal. 

– Det är ett modernt och smidigt komplement till vanliga kassor som kan minska köbildning och främja golvförsäljningen hos butiker, men behovet av traditionella kortterminaler kommer dock fortfarande att finnas. I dagsläget erbjuder vi Tap On Mobile-lösningar till företag via våra partners, kommenterar Viveca. 

Om Worldline 

Worldline är en global ledare inom betalningsbranschen som erbjuder trygga betallösningar för butik, e-handel och komplexa verksamheter. Gör som över 50 000 andra svenska företag och uppgradera din betallösning hos Worldline. 

Läs mer här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Worldline AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera