1515
Annons

Färre hedgefonder startas

Antalet nya hedgefonder minskar drastiskt. Under årets första nio månader lanserades 457 nya fonder vilket var den lägsta nivån sedan år 2000. Men i Sverige dyker nya hedgefonder upp som aldrig förr.

Bild:TT

2016 har inte varit hedgefondernas år och fondkategorin har upplevt stora utflöden under året. Även när det kommer till återväxten inom sektorn ser det ut att bli ett förlorat år. Enligt statistik från Eurekahedge har det startats 457 nya hedgefonder under årets första nio månader globalt vilket kan jämföras med 876 i fjol, skriver Bloomberg.

”Möjligheten för nya fonder att resa kapital är ganska liten för att uttrycka sig milt. När existerande fonder har levererat en låg avkastning under de senaste tre åren så har investerarnas aptit blivit väldigt selektiv”, säger Mohammad Hassan, analytiker på Eurekahedge, till Bloomberg.

Inte sedan år 2000 har antalet nya hedgefonder legat på en så här låg nivå. Under 2002-2014 låg antalet nya lanseringar stabilt över 1.000 stycken om året.

Även svenska fondsparare verkar har tröttnat på hedgefonder och enligt statistik från Fondbolagens förening uppgick nettoutflödena från kategorin till 2,7 miljarder kronor under årets första nio månader. Hedgefonder har även flitigt legat i toppen av nätmäklarnas säljlistor som publiceras i slutet av varje månad.

”Efterfrågan från kunderna finns inte där längre. Man har en hedgefond för att den ska vara absolutavkastande och leverera en hyfsad avkastning oavsett marknadsklimat. Det är väldigt få hedgefonder som lyckas leverera det man säger att man ska leverera. Till slut så tror jag kunderna helt enkelt tröttnar på det eftersom de tar väldigt bra betalt”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Enligt Joakim Bornold är en förklaring till att hedgefonder haft det tufft på senare tid att det är väldigt svårt att hitta avkastning i räntemarknaden.

”Det är inte bara småsparare som tröttnat utan även de stora institutionerna verkar lämna hedgefonder. Det är möjligt att storhetstiden är över”, säger han.

När det kommer till antalet nystartade hedgefonder i Sverige ser det dock snarare ut att råda högtryck. Enligt Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar, finns det 88 svenska hedgefonder i Morningstars databas. Av dessa har 15 startats under 2015 vilket kan jämföras med åtta under 2015, tre 2014 och fem 2013.

”Man kan lugnt säga att det är rekordmånga faktiskt”, säger Jonas Lindmark.

Innehåll från Fresenius KabiAnnons

Fresenius Kabi – mer än vad många känner till

För några är Fresenius Kabi allt inom hälsa och välmående. För andra ett världsledande företag inom klinisk nutrition, infusionsterapi, biologiska läkemedel och medicinsk teknik. För anställda en utvecklande plats.  

Många års forskning räddar liv.

Fresenius Kabi står för forskning och kvalitet i utvecklingen av innovativa produkter och tjänster. Syftet är att tillhandahålla produkter för terapi och vård av kroniskt och svårt sjuka människor och att möta patienters olika behov både på sjukhus och i hemmet. Produkterna vi tillverkar säljs över hela världen och räddar liv varje dag.

Medarbetarnas energi – ger näring.

På Fresenius Kabi lägger vi ner ett stort engagemang för att skapa en utvecklande arbetsmiljö för våra medarbetare, så att de kan bidra till företagets framtid. Deras erfarenhet, kompetens och entusiasm utgör en mycket viktig del av vår framgång.

Besök Fresenius Kabis hemsida här 

Att göra nytta för patienten och gott för miljön.

Med 1100 anställda i Sverige arbetar vi för att skapa en miljö som ger alla medarbetare möjlighet att utvecklas. I Sverige hittar du oss i Uppsala och i Brunna utanför Stockholm. Vi arbetar aktivt för att vår produktion och våra produkter ska göra så litet avtryck på miljön som möjligt. Att delar av forskning och tillverkning sker lokalt i Sverige är en trygghet för många, och gynnar miljön vi alla lever i.

Caring for life.

Mottot Caring for life står för framsteg och kvalitet i utvecklingen av produkter som räddar och skyddar liv – och därigenom bidrar till att förbättra människors livskvalitet. 

Fresenius Kabi sätter alltid människan i centrum: som patient, kund och medarbetare. 

Vår vision
Vårt mål är att bli den ledande tillverkaren och leverantören av intravenösa näringslösningar, och den självklara samarbetspartnern. Patienternas bästa är utgångspunkten för allt vi gör. Vi vill att de ska ha tillgång till produkter som ökar förutsättningarna för goda behandlingsresultat oavsett var i vårdkedjan de befinner sig. Vi är stolta över våra produkter och det genomsyrar hela företaget. 

Lyssna gärna på vår podcast för en djupare förståelse för vår verksamhet

Om Fresenius Kabi 

Fresenius Kabi är ett växande hälso- och sjukvårdsföretag med cirka 1100 anställda i Sverige, och över 40 000 anställda världen över. Vi utgör ett betydande globalt nätverk inom produktion, försäljning och marknadsföring. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fresenius Kabi och ej en artikel av Dagens industri

Bidens reformpaket antaget av senaten

Senaten i den amerikanska kongressen har antagit ett stort reformpaket kring vård, energi och klimat.

Foto:Susan Walsh

Paketet är betydligt mindre ambitiöst än det som president Joe Biden föreslog när han tillträdde som president, men omfattar ändå 740 miljarder dollar under tio år i satsningar på främst klimatåtgärder och sänkta medicinpriser.

Att senaten antagit lagpaketet ses som en stor framgång för presidenten. Det antogs med minsta möjliga majoritet, röstsiffrorna 51–50 i kammaren där vicepresident Kamala Harris har utslagsröst.

Reformpaketet går nu vidare till representanthuset där det väntas bli antaget.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera