Färre arbetslösa än väntat

Arbetslösheten var 6,0 procent i december, icke säsongsrensat, enligt SCB:s Arbetskraftsundersökning (AKU). Enligt SME Direkts prognosenkät väntades en arbetslöshetsnivå på 6,1 procent.

Bild:TT

I november var arbetslösheten 5,8 procent och i december 2016 var arbetslösheten 6,5 procent.

Säsongsrensat uppgick arbetslösheten till 6,5 procent i december, jämfört med 6,4 procent föregående månad. Enligt SME Direkt väntades en säsongsrensad arbetslöshetsnivå på 6,5 procent.

Säsongsrensat och utjämnat (trend) uppgick arbetslösheten till 6,5 procent i december, jämfört med 6,6 procent föregående månad.

Antalet sysselsatta steg med 112.000 personer justerat för avrundningar, till 5,00 miljoner i december, jämfört med samma månad 2016.

Det totala antalet arbetade timmar uppgick i december 2017 till i genomsnitt 147,1 miljoner per vecka enligt icke säsongrensade data. När hänsyn tagits till skillnader i helger och andra ledigheter är det ökning med 1,8 procent jämfört med december 2016.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?